https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vizual-festivalu-ekofilm-navrhlo-graficke-studio-tvurcu-se-znevyhodnenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vizuál festivalu Ekofilm navrhlo grafické studio tvůrců se znevýhodněním

14.5.2024 19:17 | PRAHA (ČTK)
Vizuální styl 50. ročníku mezinárodního filmového festivalu Ekofilm.
Vizuální styl 50. ročníku mezinárodního filmového festivalu Ekofilm.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | EKOFILM
Vizuální styl 50. ročníku mezinárodního filmového festivalu Ekofilm navrhlo grafické studio obecně prospěšného sdružení Maturus, které zaměstnává tvůrce se znevýhodněním. S návrhem šestadvacetiletého Olivera Moučky zvítězilo ve veřejné soutěži, řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Jubilejní ročník Ekofilmu s podtitulem Jak (ne)zabít přírodu se uskuteční 1. až 6. října v Brně. Zabývat se bude vlivem válečných a jiných konfliktů, katastrof, průmyslu nebo těžby na přírodní bohatství.
 
Odborná porota podle Hladíka vítězný vizuál vybrala z 30 různých návrhů. Podle kreativního ředitele agentury Key Promotion Karla Hrivňáka, která pro resort festival organizuje, návrh zvítězil na základě originálního nápadu. O pozadí sociálního projektu studia na začátku nevěděli. "Ten návrh je nekonvenční, je zajímavý, splňuje zadání zajímavým způsobem upoutat na 50. ročník," řekl Hrivňák.

Maturus vzdělává a zaměstnává lidi s různými znevýhodněními a hlásí se principům sociální ekonomiky, tedy způsobu podnikání s respektem k lidem a přírodě, řekla jeho ředitelka Jitka Čechová. Sdružení v roce 2010 založila Nadace Jedličkova ústavu. Grafické studio Maturus zpracovává reálné zakázky a souběžně nabízí tréninkový program pro lidi se znevýhodněním.

Tréninkový program se podle jeho vedoucí Magdaleny Lindaurové na hranici mezi kurzem a prací v oblasti grafického designu. Pro přijetí do programu není nutné mít předchozí zkušenosti. V programu jeho účastníci zkouší zpracovávat například zadání různých soutěží nebo veřejných zakázek. V soutěži Ekofilmu si podle Lindaurové vyzkoušeli přípravu kompletního vizuálu festivalu.

"Chtěl jsem, aby můj design připomínal, že zvířata mají svou vlastní inteligenci a odvahu," řekl Moučka a dodal, že ve zpracování nemohl chybět humor.

Skrze audiovizuální díla a diskuse účastníků má jubilejní ročník přiblížit vliv lidské činnosti na přírodní bohatství. "Příroda nás nepřestává překvapovat tím, jak rychle se dokáže obnovit, ať po požárech a jiných přírodních neštěstích, nebo právě po důsledcích lidské činnosti. To ale určitě neznamená, že není potřeba chovat se ohleduplně," řekl Hladík. Podrobnější program ministerstvo zveřejní později, uvedl.

Do loňského 49. ročníku přihlásili tvůrci 142 filmů z 36 zemí, z nich 25 nejatraktivnějších se utkalo o festivalové ceny. Hlavním tématem byla voda. Hlavní cenu festivalu získal snímek věnovaný nelegálnímu rybolovu v západoafrických vodách. Pod názvem Nájezd na Atlantik jej natočil francouzský režisér Nicolas Van Ingen. V dalších kategoriích uspěl například krátký snímek o světluškách nebo dokument o boji za záchranu jeskyně ve Vietnamu.

Ekofilm je nejstarším festivalem s tematikou životního prostředí v Česku a podle Hladíka nejspíš i na světě. Vznikal v 70. letech minulého století a od roku 2015 se koná v Brně. Letošní ročník předem odstartuje debata současného a bývalých ministrů životního prostředí, která se uskuteční 16. září ve Slovanském domě v Praze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist