https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-bude-jednat-o-referendu-jiz-zitra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda bude jednat o referendu již zítra

25.7.2000 11:58 | PRAHA (EkoList)
Petiční výbor Referenda 2000 předal před zítřejším jednáním vlády v Kolodějích ministrům Zemanova kabinetu návrh usnesení, kterým by vláda "měla schválit návrhy zákonů potřebných k vyhlášení referenda o spuštění jaderné elektrárny Temelín". Podle zástupců Referenda 2000 by měla být odložena aktivace jaderného paliva až do vyhlášení výsledků referenda.
 

Referendum podpořilo již 115 000 občanů. Jak připomněl mluvčí koalice Referendum 2000 Petr Štěpánek, také Česká strana sociálně demokratická v minulosti opakovaně slibovala vyhlášení plebiscitu o spuštění elektrárny. Naposledy byl tento slib potvrzen předsedou vlády Milošem Zemanem.

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) dnes potvrdil, že bude zítra ve vládě hlasovat pro poslanecký návrh zákona, který by měl vyhlášení referenda o osudu Temelína umožnit. Podle něj však vláda jako celek s návrhem zákona souhlas nevysloví. "Jsem k tomu spíše skeptický a myslím, že má skepse je oprávněná," řekl Kužvart novinářům.

Podle Petra Štěpánka je třeba odložit spuštění Temelína, protože "urychlený postup při prováděných zkouškách a následně i při rozhodování o udělení povolení k zavezení paliva do reaktoru je velmi nestandardní a nezákonné, proti tomuto činu byla podána žaloba a konečný verdikt vznese až soud." Podle ekologů navíc neproběhlo posouzení vlivu na životní prostředí, pokud bude aktivován reaktor. V neposlední řadě podle nich spuštění Temelína způsobí nezaměstnanost v severních Čechách v energetických provozech a v hornictví.

Bývalý ministr životního prostředí Ivan Dejmal na dnešní tiskové konferenci připomněl, že o referendu o Temelínu se začalo diskutovat již před třemi lety, kdy probíhala podobná kampaň ekologických hnutí.


reklama

 
Tereza Čapková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist