https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-bude-o-vodnich-dilech-na-labi-jednat-po-4-dubnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda bude o vodních dílech na Labi jednat po 4. dubnu

25.3.2004 14:49 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
O výstavbě dvou plánovaných regulačních vodních děl na dolním Labi bude rozhodovat Špidlova vláda po 4. dubnu. ČIA to dnes na tiskové konferenci v Ústí nad Labem řekl náměstek ministra dopravy Vojtěch Kocourek. Meziresortní komise složená z náměstků ministrů do té doby předloží vládě doporučující stanovisko. Podle Kocourka zodpověděla komise kladně deset z 12 otázek související s výstavbou jezů. Nezodpovězené otázky se týkají blíže nespecifikovaných stanovisek ministerstva životního prostředí. Vodní díla Prostřední Žleb a Malé Březno mají stát 6,2 miliardy korun, ekonomická návratnost vložených investic se předpokládá na 13 let.
 

Ministerstvo dopravy Spolkové republiky Německo i vláda spolkové země Sasko podle Kocourka s výstavbou nízkoprahových vodních děl na dolním Labi počítá. Na německé straně pokračují prohrábky dna Labe. Vedle nákladní přepravy se počítá i s rekreačním využitím regulované řeky. Kocourek dodal, že Evropská komise považuje vodní dopravu za ekologickou a preferuje ji vedle železniční dopravy.

Česká republika podepsala v roce 1996 dokument, ve kterém se zavázala podílet se na výstavbě evropských vodních magistrál. Výstavbu vodních děl na dolním Labi schválilo vládní usnesení z roku 1996 a dosud k tomu bylo přijato sedm dalších vládních usnesení.

Ústecký kraj, města Ústí nad Labem a Děčín a Krajská hospodářská komora (KHK) Ústeckého kraje odešlou v tomto týdnu premiéru Špidlovi a zainteresovaným ministrům dopis, aby podpořili výstavbu vodních děl na Labi ve veřejném zájmu. ČIA to dnes řekli statutární náměstek ústeckého krajského hejtmana Jaroslav Foldyna a předseda KHK Jiří Horák. Podle jeho slov podporuje stavby vodních děl i vedení Hospodářské komory České republiky.

Ekologičtí aktivisté ze sdružení Arnika dnes na protest proti výstavbě jezů a před dubnovým jednáním vlády o jejich výstavbě uspořádali v Ústí nad Labem happening. Na labské zdymadlo Střekov pověsili transparent s nápisem "chceme živou řeku". Po 15 minutách je i s transparentem z místa protestu vykázali pracovníci povodí Labe.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist