https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-bude-znovu-jednat-o-financovani-vystavby-dalnice-d-47
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda bude znovu jednat o financování výstavby dálnice D 47

28.1.2001 11:25 | PRAHA (ČIA)
Vládní kabinet premiéra Miloše Zemana by měl ve středu 31. ledna opět jednat o otázce výstavby dálnice D 47 z Lipníka nad Bečvou na hranici s Polskem, zejména pak o způsobu jejího financování. O projekt totiž projevila zájem izraelská společnost Housing&Construction Holding Company Ltd., která chce výstavbu financovat i realizovat. ČIA to potvrdil zdroj z ministerstva dopravy a spojů, který si však nepřál být jmenován.
 

Pokud by vláda skutečně záměr Izraelců schválila, znamenalo by to, že by poprvé výstavbu státní silnice financoval soukromý subjekt. Vzniká tedy problém, jak by se tomuto subjektu vrátily vynaložené prostředky, když vybírání mýtného česká legislativa neumožňuje. Projekt proto počítá s tím, že by soukromý investor dálnici provozoval 30 let za "stínové mýtné", stát by mu tedy platil za skutečný provoz po dálnici. Soukromý investor by měl dálnici dokončit v roce 2006 za přibližně 39 miliard Kč.

Tato částka se však zdá příliš nízká Sdružení pro výstavbu silnic, podle kterého ekonomická studie izraelské společnosti neobsahuje některé další nezbytné náklady ve výši přibližně 25 miliard Kč. Skutečné náklady soukromé společnosti na vybudování 82 km nové dálnice by se tak mohly vyšplhat na zhruba 64 miliard Kč, zatímco stát plánuje stejně dlouhý úsek vybudovat za 62 miliard Kč.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist