https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-by-se-dnes-mohla-zabyvat-i-silnicni-dani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda by se dnes mohla zabývat i silniční daní

25.6.2001 10:17 | PRAHA (ČIA)
Vláda premiéra Miloše Zemana by se dnes mohla zabývat poslaneckou novelou zákona o silniční dani, která počítá s daňovým zvýhodněním ekologických automobilů a na jejíž vypracování se podílelo Sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia. Podle prezidenta tohoto sdružení Vladimíra Starosty vzal ČESMAD do svých rukou návrh úpravy sazby silniční daně poté, co vláda nedodržela slib, který loni v listopadu dala autodopravcům.
 

Vláda v té době autodopravcům slíbila, že neprodleně předloží návrh novely silniční daně tak, aby její sazby zvýhodnily automobily splňující přísné ekologické limity. "Ještě v únoru nás ministr Schling ubezpečil, se do konce února bude tato novela v paragrafovaném znění. Je červen a stále se nic neděje," zdůraznil Starosta. Důvodem je prý také výměna na postu ministra financí, kdy Pavla Mertlíka vyměnil Jiří Rusnok, který chce znovu prozkoumat dopad plánovaného zvýhodnění na příjmy Státního fondu dopravní infrastruktury .

Proto se ČESMAD rozhodl prostřednictvím poslanců předložit vlastní návrh novely silniční daně. Ta počítá s tím, že pro vozidla uvedená do provozu do 31. prosince 1989 se základní sazba zvýší o 15 procent, pro vozidla splňující standardy Euro 2 naopak sníží o 50 procent a vozidla splňující standardy Euro 3 by nemusela do konce roku 2003 platit silniční daň vůbec.

"Chceme, aby vláda projednala tuto novelu již dnes, aby se to stačilo schválit ještě tento rok. Podle původního plánu se totiž úprava silniční daně měla týkat již finančního roku 2001," dodal Starosta. Jak ČIA sdělil tiskový odbor Úřad vlády, na programu dnešního jednání vlády novela silniční daně není. Může se tam však dostat dodatečně, pokud o to některý z ministrů požádá.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist