https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-chce-zmenit-pravidla-myslivosti-i-kvuli-ochrane-lesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda chce změnit pravidla myslivosti, i kvůli ochraně lesa

29.6.2020 16:54 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Pixabay
Vláda mění pravidla pro myslivost. Dnes schválila novelu mysliveckého zákona, která má mimo jiné bránit škodám, které způsobuje zvěř na lesních a jiných porostech. O souhlasu kabinetu informovalo ministerstvo zemědělství. Úřady podle normy nebudou muset každých pět let nechávat vypracovávat posudky, aby se zjistilo, kolik má být v honitbě zvířat. Tuto povinnost, která ale zatím nezačala ani platit, stanovila loňská změna lesního zákona. Lovci nebudou muset předkládat tzv. markanty - například spodní čelisti, ocas nebo obě uši od ulovené zvěře jako doklad plnění plánu lovu. Tyto povinnosti by byly podle ministerstva příliš drahé a náročné.
 

Ministerstvo zemědělství navrhuje tato opatření změnit ještě předtím, než začala legislativně platit. Poslední úpravu schválil Parlament loni na základě poslaneckých návrhů k jinému zákonu - novele lesního zákona. Změny v mysliveckém zákonu pak měly začít účinkovat dva roky od jeho vyhlášení. Úřad se problematická ustanovení snaží změnit mimo jiné elektronizací evidence myslivosti.

Ulovená zvířata se budou muset evidovat mobilní aplikací, na které bude muset být nahrané celé tělo. "Při použití mobilní aplikace je pro zaevidování ulovené nebo nalezené zvěře nezbytná manipulace s celým kusem zvěře, což činí obcházení tohoto způsobu kontroly plnění plánu obtížnější," uvádí ministerstvo. Současně se novelou zákona ruší papírové výkazy, vše bude elektronické.

Nebudou se také určovat normované počty zvěře v dané honitbě. Stát se pak bude vyjadřovat k plánu lovu pouze v případě, že se zjistí, že zvířata působí v lokalitě příliš velké škody. Myslivci potom vytvoří takový plán lovu, aby zvířata les příliš nepoškozovala. "Orgány státní správy myslivosti jsou povinny kontrolovat plnění plánu lovu. V případě nesplnění plánu lovu budou ukládat uživateli honitby sankce," dodává ministerstvo.

Úřad také zlehčuje lovecké podmínky, například se bude moci lovit za dodržení bezpečnostních opatření na pozemcích, kde se sklízí zemědělské plodiny. "Lov samic a mláďat vyjmenovaných druhů spárkaté zvěře a jezevce lesního v noci se zavádí z důvodu zvýšení možnosti lovu. Zvěř je s ohledem na stále vyšší rušení pohybem osob nebo techniky v krajině nucena využívat noční aktivity. Aby bylo vůbec možné lov zvěře realizovat, musí k lovu zvěře docházet v nočních hodinách," vysvětluje ministerstvo.

"Vzhledem k potřebě využít všech možností lovu se nově ruší například zákaz používání noktovizorů, zákaz lovu v noci nebo se rozšiřuje možnost lovu všech prasat divokých, daněl a daňčat, srn a srnčat na společném lovu," dodává resort ve předkládací zprávě. Nově zákon také ruší zákaz lovit divoká prasata starší dvou let na společných lovech brokovnicí s jednotnou střelou. Postřelená nebo odchycená divoká prasata se budou moci zabít krátkou zbraní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist