https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-chce-znovu-jednat-o-vystavbe-dalnice-d-47
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda chce znovu jednat o výstavbě dálnice D 47

14.11.2002 09:22 | PRAHA (ČIA)
Nová jednání s izraelskou firmou Housing & Construction o výstavbě dálnice D 47 do Ostravy se rozhodla zahájit vláda. Ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) totiž kabinet přesvědčil, aby znovu otevřel před volbami uzavřenou klíčovou smlouvu, podle které má firma osmdesátikilometrovou dálnici za 125 miliard korun postavit a dalších 25 let provozovat. Informuje o tom čtvrteční Mladá fronta Dnes.
 

Podle Šimonovského je možné s Izraelci jednat dalších dvanáct měsíců. Cílem jednání je dostat ze smlouvy některá pro stát nepřijatelná rizika. Ministr také podezírá některé úředníky z korupce při sjednávání kontraktu. Podezření nyní prošetří kontrolní komise ministerstva. Dálnice do Ostravy se tak příští rok stavět nezačne a celému projektu hrozí kolaps. Padl zároveň slib bývalého premiéra Miloše Zemana, že se po dálnici bude jezdit do pěti let.

Zástupci izraelské firmy zatím neuvedli, zda za daného stavu z projektu odejdou. Chtějí si počkat na oficiální písemné stanovisko vlády a pak se rozhodnou. Podle právníků investora lze ovšem otevřít jednání o základní realizační smlouvě jen se souhlasem druhé strany, tedy Housing & Construction. Zatím není jasné, co se stane, když firma už podepsanou smlouvu odmítne znovu projednávat. Deník dodává, že stát i investor se mohou vzájemně držet v šachu a výstavba dálnice do Ostravy by se tak zablokovala na několik let.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist