https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-dnes-bude-jednat-o-dalsi-ociste-vojenskeho-prostoru-ralsko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda dnes bude jednat o další očistě vojenského prostoru Ralsko

4.2.2002 09:25 | PRAHA/RALSKO (ČIA)
O prodloužení pyrotechnické asanace v bývalém vojenském prostoru Ralsko bude dnes jednat vláda. Velitel řízení pyrotechnické asanace Jiří Kadlec potvrdil, že vláda a parlament budou jednat na základě připomínkového řízení mezirezortní komise.
 

Podle vládního usnesení měla očista území skončit už vloni. Obce a českolipský okresní úrad společně s vojenskými lesy však žádají o prodloužení mandátu pyrotechniků. Podle starosty Ralska Jindřicha Šolce musí být původní plán asanace změněn, protože se od odchodu sovětské armády ukázalo zamoření i na místech, kde se nepředpokládalo. "Plocha, kterou je nutno očistit, se zvětšila na 3500 hektarů. Bezpečnost občanů je pro obecní úřad na prvním místě. Ústřední orgány musí očistě Ralska věnovat pozornost. Nejjednodušší je prodloužit mandát armádě," řekl Šolc.

O prodloužení pyrotechnické očisty Ralska požádal v závěru minulého roku také Krajský úřad Liberec. "Chceme, aby vojáci zůstali v zaminovaných lesích ještě dva roky," řekl zástupce hejtmana Luděk Suchomel. Ralsko nabízí podle něj velké možnosti rozvoje turistiky a kraj ho zahrne do rozvojových plánů. Proto je nezbytné důkladně odstranit pyrotechnické i ekologické zátěže.

Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních užívala v letech 1968 až 1990 sovětská armáda. Převládají v něm nevyužité plochy a nedotčená území. Asanace Ralska začala před sedmi lety. Pyrotechnici podle velitele místního vojenského útvaru Štěpána Brablece vyčistili 8600 hektarů a zneškodnili více než 104 tisíc kusů munice. Byla to hlavně munice do těžkých zbraní, tanku, kanonů a více než 4600 leteckých pum s reaktivním raketovým pohonem.

Oblasti s ornou půdou pročišťují pyrotechnici do půlmetrové hloubky, lesní porosty asanují do 30 centimetrů a ostatní plochy do deseti centimetrů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist