https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-dnes-nerozhodla-o-osudu-je-temelin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda dnes nerozhodla o osudu JE Temelín

22.3.1999 18:15 | PRAHA (EkoList)
Vláda dnes podle očekávání nezaujala definitivní stanovisko k dalšímu osudu dostavby jaderné elektrárny Temelín (JETE). Definitivní rozhodnutí bylo odloženo až na květen tohoto roku. Do 30. dubna mají ministři životního prostředí, průmyslu a obchodu, práce a sociálních věcí, financí a vicepremiér pro ekonomickou politiku vládě studie, porovnávající obě dvě varianty dalšího vývoje - dostavbu elektrárny i její zastavení. Spolupracovat s nimi má na znění těchto dokumentů také ředitel Státního úřadu pro jadernou bezpečnost
 

"Jsem s rozhodnutím vlády spokojen, jde vlastně o návrh, který jsem přivítal již na páteční poradě ekonomických ministrů," řekl po jednání vlády o tomto bodu ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD). Znovu poukázal na fakt, že tato vláda je první, která rozhoduje o Temelínu na základě kvalifikovaných rozhodnutí a zdůraznil, že toto vládní rozhodnutí povede ke zkvalitnění podkladů, na jejichž základě bude vláda rozhodovat. Podle Kužvarta vláda rozhodla velkou většinou hlasů. "Byl bych rád, kdyby toto rozhodnutí padlo již dříve. Chápu ale, že někteří kolegové potřebují ještě přesnější podklady ke svému rozhodnutí," okomentoval dnešní zasedání jeho největší oponent, ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

"Byl jsem napomenut, že bych neměl říkat svůj osobní názor na Temelín, protože vláda rozhoduje ve sboru. Nicméně za svým názorem si stojím," řekl ministr kultury Pavel Dostál. Právě ministr Dostál již několikrát vyjádřil svůj názor, že dostavba Temelína by měla být zastavena. Naposledy dnes ráno pozdravil odpůrce Temelína z řad ekologických aktivistů na jejich demonstraci před budovou vlády.

Vicepremiér a předseda legislativní rady vlády Pavel Rychetský dnešní rozhodnutí vlády přivítal. "Je to přesně to rozhodnutí, které jsem dlouho prosazoval. Zpráva nezávislých expertů říká vlastně pouze to, že obě varianty jsou špatnými řešeními a vyžádané materiály jednotlivých ministrů poskytnou vládě dostatečný podklad ke kvalifikovanému rozhodnutí," odpověděl na otázku EkoListu jak je spokojen z výsledkem dnešního jednání. Podle svých vlastních slov pak zprávu expertní komise pro posouzení dostavby JETE považuje za korektní a nehodlá její znění nikterak zpochybňovat.

Kladně zhodnotil vládní usnesení i ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám. "Těžko projednávat Temelín bez celkové koncepce energetické politiky. Nevíme, zda bude dostatek energie nebo její přebytek," řekl dnes EkoListu.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist