https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-dnes-projedna-zpravu-o-ulozistich-jaderneho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda dnes projedná zprávu o úložištích jaderného odpadu

9.7.2001 13:40 | PRAHA (ČIA)
Zahájení provozu hlubinného úložiště jaderného odpadu českých jaderných elektráren Temelína a Dukovany se předpokládá na rok 2065. Realizace hlubinného úložiště v ČR je dnes považováno za základní koncepční variantu. Vyplývá to ze Zprávy o dostatečnosti skladovacích kapacit pro vyhořelé palivo jaderných elektráren a výběr hlubinného úložiště, kterou dnes na své schůzi bude projednávat vláda. Do té doby se budou používat mezisklady a úložiště, mezi které patří například sklad v Dukovanech, úložiště Richard - Litoměřice a Bratrství - Jáchymov. Předpokládá se rovněž výstavba úložiště v areálu JE Temelín.
 

"Jedna varianta se nyní připravuje v USA. Jde o to, udělat konečné úložiště přímo v areálu JE Temelín, stejně jak je tomu v JE Dukovany. Toto je dnes běžný trend a je to výhodné zejména z hlediska snížení rizika převozu jaderného odpadu na jiné místo," uvedl mluvčí ČEZu Daniel Častvaj. Dále informoval o tom, že ČEZ již dostal územní povolení od ministerstva životního prostředí na vybudování konečného úložiště v lokalitě Skalka na Českomoravské vrchovině. "Nemusí to ale být, jak jsem řekl, konečné místo. Navíc ještě musí dojít podle zákona k posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA) pro tuto lokalitu," řekl Častvaj.

S výběrem vhodné lokality začal ČEZ již v roce 1994, a to na celém území republiky. Zároveň bylo rozhodnuto, že nový sklad bude centrální, tj. pro vyhořelé palivo z jaderné elektrárny Dukovany i Temelín. Sklad by měl být uveden do provozu v roce 2011, resp. 2012. Vlastní řešení skladu v JE Temelín, pokud k realizaci této varianty dojde, bude obdobné realizovaným skladům v JE Dukovany. Odpovědnost za bezpečné ukládání radioaktivních odpadů v ČR má stát a pro tento účel vznikla k 1. červnu 1997 Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Nicméně za základní strategii, v souladu s připravovanou vládní Koncepcí nakládání s vyhořelým jaderným palivem a radioaktivními odpady v ČR se předpokládá právě realizace hlubinného úložiště.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist