https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-dostala-od-komise-zelenou-pro-uspory-energie-v-doprave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda dostala od Komise zelenou pro úspory energie v dopravě

2.8.2005 16:17 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise posvětila opatření pro úspory energie a obnovitelné zdroje v české dopravě. Analýzy komise dospěly k tomu, že většina těchto opatření neohrožuje hospodářskou soutěž na trhu dopravy ani v ČR, ani mezi členskými zeměmi EU.
 

Pro roky 2005 - 2008 plánuje česká vláda utratit celkem 278 milionů korun. První opatření zahrnuje finanční podporu úřady ve veřejné dopravě, aby zlepšily efektivitu energetického využití ve svých budovách. Toto opatření nepředstavuje pomoc, pokud příjemci dávek jsou obchodní firmy.

Druhé opatření - podpora společnostem provozujícím veřejnou dopravu, aby vybavily autobusy ekologičtějšími motory -, získá pomoc, která je slučitelná i s běžným trhem, protože se jedná o opatření ve prospěch životního prostředí.

Třetí opatření je finanční podpora pro stavbu záchytných parkovišť typu P+R (park and ride = zaparkuj a jeď hromadnou dopravou) nebo "bike and ride", tedy volně přeloženo "zaparkuj a dál jeď na kole". Pomoc by podle Komise náležela pouze zařízením P+R, ale Komise zvažuje, zda bude podpora slučitelná s běžným trhem, protože umožňuje lepší koordinaci dopravy.

Co se týče čtvrtého opatření - finanční podpory české vlády správcům silniční, železniční a vnitrozemské vodní dopravy, aby zlepšili energetickou efektivitu této infrastruktury - analýza Komise ukázala, že zde není riziko narušení konkurence na dopravním trhu.

Páté opatření je zaměřeno na financování veřejné propagační kampaně o úsporách energie.

Český program má dva hlavní cíle: vytvořit úspory energie v oblasti dopravy a zlepšit podíl alternativních paliv na trhu dopravy. Rozhodnutí Komise se týká pouze prvního z těchto dvou cílů. Opatření pro druhý cíl budou projednávána později v rámci takzvané předběžné procedury. Členské státy mohly tato opatření oznámit do 31. srpna 2004.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist