https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-dotace-na-verejne-osvetleni-bude-mozne-cerpat-i-pristi-rok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda: Dotace na veřejné osvětlení bude možné čerpat i příští rok

16.11.2016 12:36 | PRAHA (ČTK)
Správná lampa má svítit jen pod sebe.
Správná lampa má svítit jen pod sebe.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Kodziolka / Instantní astronomické noviny
Dotace na veřejné osvětlení bude možné čerpat až do konce roku 2017. Rozhodla o tom dnes vláda, která o rok prodloužila program Efekt ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), jenž je určen na podporu úspor energií. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí resortu František Kotrba.
 

MPO v materiálech pro jednání vlády připomnělo, že program byl původně schválen ministerstvem financí (MF) pro období 2008 až 2016. Prodloužení o rok navrhlo MPO proto, že z programu nebyly letos vyčerpány všechny peníze. MF s prodloužením souhlasilo.

Letos bylo v programu 80 milionů korun, o 38 milionů korun více než v roce 2015. Podle MPO pokryly 50 milionů Kč výnosy z prodeje emisních povolenek, 30 milionů Kč šlo ze státního rozpočtu. Výše nevyčerpaných finančních prostředků v programu byla odhadnuta přibližně na osm milionů korun. Konkrétní částka, která by měla být k dispozici pro příští rok, bude upřesněna na přelomu prosince a ledna.

Na rozdíl od minulých let ale peníze půjdou použít pouze na rekonstrukce veřejného osvětlení. Právě u nich byl letos podle MPO značný převis žádostí o dotaci. Dosud šly z programu financovat například také vzdělávací akce v oblasti energetiky pro veřejnost.

Program Efekt byl založen v roce 1998, tedy ještě před vstupem Česka do Evropské unie. Sloužil k podpoře projektů menšího rozsahu a funguje jako doplněk pro operační programy a národní programy, jako je například Nová zelená úsporám.

"Na konci listopadu letošního roku bude vyhlášen program s pracovním názvem Efekt 2, v němž se předpokládá, že každoročně bude uvolněno pro potřeby programu maximálně 150 milionů korun dle možnosti státního rozpočtu," uvedl dnes ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Cílem nového programu bude podle něj zvýšení úspor energie, kvality energetických služeb a podpoření veřejného sektoru k hospodárnému nakládání s energiemi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist