https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-ma-rozhodnout-o-dalsim-odkladu-stavby-d-47
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda má rozhodnout o dalším odkladu stavby D 47

19.3.2003 08:16 | PRAHA (ČIA)
Další odložení definitivního verdiktu o výstavbě dálnice D 47 mezi Lipníkem nad Bečvou a Ostravou žádá dnes po vládě ministr dopravy Milan Šimonovský. Důvodem je zejména nový finanční požadavek izraelské projektové společnosti Housing&Construction CZ (H&C), která by výstavbu dálnice měla realizovat, ve výši zhruba 110 milionů korun na pokrytí zvýšených nákladů souvisejících s odkladem zahájení výstavby dálnice. Na dotaz ČIA to řekla mluvčí ministerstva dopravy Ludmila Roubcová.
 

Předseda dozorčí rady společnosti H&C Jiří Šedivý ve středu 12. března prezentoval poskytnutí částky na pokrytí vyšších nákladů jako dohodu mezi ministerstvem dopravy a H&C. "Není to žádná dohoda, ale podmínka projektové společnosti. V tomto smyslu je i důvodová zpráva k předloženému materiálu a návrh na usnesení," řekla Roubcová. Podle jejích slov zálohovou fakturu v tomto případě nemůže hradit ani ministerstvo dopravy ani Státní fond dopravní infrastruktury.

Roubcová také popřela tvrzení projektového ředitele firmy H&C Amira Ronena, který prohlásil, že se většinu problémů kolem výstavby dálnice podařilo vyřešit a že vše spěje k tomu, aby do konce března mohla být podepsaná realizační dohoda. "Zatím se podařilo dojednat to méně podstatné. Otázka ceny projektu, finanční model, závazek pro další fáze tak, aby se jednalo skutečně o dálnici do Ostravy a další, jsou předmětem dodatku o protokolu o projednávání, o kterém nyní bude jednat vláda," zdůraznila mluvčí.

Výstavba dálnice D47 má už nyní proti původním plánům přibližně roční zpoždění. Pokud by se začalo stavět ještě letos, byla by celá přibližně 80 kilometrová dálnice hotová v roce 2010. Stát by její výstavbu měl začít splácet v roce 2008 a přišla by ho za 25 let splátek na maximálně 125 miliard korun. Ve hře je však také varianta, že se stát rozhodne spolupráci s firmou H&C ukončit a bude hledat jiného investora. V tom případě by izraelská společnost chtěla po státu zaplatit pouze skutečné náklady na přípravu projektu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist