https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-podporila-dofinancovani-prvniho-zeleznicniho-koridoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda podpořila dofinancování prvního železničního koridoru

10.12.2001 19:34 | PRAHA (ČIA)
Vláda premiéra Miloše Zemana podpořila návrh zákona o poskytnutí státní záruky na úvěr ve výši 1,5 miliardy korun, který se použije na dokončení rekonstrukce prvního mezinárodního železničního koridoru mezi Děčínem, Prahou, Českou Třebovou, Brnem a Břeclaví. Podle ministra dopravy a spojů Jaromíra Schlinga by tento koridor měl být definitivně dokončen do prosince příštího roku. "Vláda už v roce 1999 schválila přijetí těchto úvěrů v celkové výši přibližně 18 miliard korun, zatím nebylo vyčerpáno právě asi 1,5 miliardy korun," řekl během jednání vlády Schling.
 

Jak dále uvedl, vláda dnes rovněž podpořila návrh na modernizaci a hlavně financování čtvrtého železničního koridoru v úseku mezi Prahou, Českými Budějovicemi a Horním Dvořištěm. "Tento koridor by měl převzít značnou část nákladní dopravy v severojižním směru ze Skandinávie směrem na Balkán," upozornil Schling.

Podle Schlinga bude rekonstrukce tohoto koridoru o to náročnější, že v některých místech se opustí stávající vedení trati a vybuduje se nová trať, která opustí úzké koryto řeky Vltavy. "Tato trať by v budoucnu měla umožnit vedení vlaků osobní přepravy až rychlostí 160 kilometrů v hodině a umožní také provoz kombinované přepravy," upozornil ministr.

Dodal, že současná vláda upouští od praxe předchozích vlád, které úvěry na financování modernizace koridorů adresovaly na České dráhy, a tím tuto státní organizaci stále více finančně zatěžovaly. "Příjemcem úvěrů do budoucna bude Česká republika, nikoliv České dráhy," zdůraznil Schling.

Vláda dnes rovněž podpořila návrh na úvěr ve výši 930 milionů korun v rámci Programu minimální obnovy vozového parku Českých drah. "Tento úvěr poslouží k pořízení pěti třívozových jednotek řady 471 pro příměstskou dopravu, které vyrábí Vagónka ČKD ve Vítkovicích," řekl Schling.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist