https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-podporila-navrh-klicoveho-zakona-o-ochrane-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda podpořila návrh klíčového zákona o ochraně přírody

6.11.2002 16:08 | PRAHA (ČIA)
Návrh novely zákona o ochraně přírody a krajiny, která harmonizuje českou legislativu s evropským právem, schválila dnes na svém zasedání vláda. "Hlavním důvodem, proč jsme novelu předložili, je naplnění povinností vyplývajících z evropských předpisů na ochranu přírody, především pak zavedení evropské soustavy zvláště chráněných území Natura 2000," řekl ČIA náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko.
 

Soustava Natura 2000 vychází ze dvou evropských směrnic, z nichž jedna upravuje ochranu ptáků a druhá ochranu cenných přírodních stanovišť a vybraných druhů živočichů a rostlin. Součástí soustavy by se měly stát oblasti ochrany ptactva a evropsky významné lokality. Základním principem ochrany těchto území je požadavek, aby se kvalita přírodního prostředí v nich v žádném případě dlouhodobě neměnila k horšímu.

Vyhlašování území, náležejících do soustavy Natura 2000, se bude ve velké většině týkat oblastí, které jsou již dnes chráněny v rámci českého systému zvláště chráněných území (ZCHÚ). Celková plocha ZCHÚ v České republice by se po zavedení soustavy Natura 2000 měla odhadem rozšířit pouze o tři až pět procent. "Požadavek na zavedení soustavy Natura 2000 ze strany EU je zcela jasný a nezpochybnitelný," řekl ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL).

Novela zákona o ochraně přírody a krajiny rovněž upravuje statut existujících správ národních parků a Správy CHKO České republiky jako správních úřadů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist