https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-prislibila-praze-penize-na-metro-a-mestsky-okruh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda přislíbila Praze peníze na metro a městský okruh

15.5.2002 18:46 | PRAHA (ČIA)
Finanční účast na rozvoji městské infrastruktury dnes na svém zasedání přislíbila hlavnímu městu Praze vláda. Konkrétně zástupci města jednali s vládou o poskytnutí prostředků na financováni dostavby trasy metra C a výstavbu severozápadní části vnitřního silničního okruhu. "Získali jsme příslib, že stát poskytne v příštích čtyřech letech pět miliard korun na metro a deset miliard korun na městský okruh," řekl náměstek pražského primátora Jiří Paroubek.
 

Na výstavbu trasy metra C podle něho město potřebuje celkem 11 miliard korun a městský okruh si vyžádá náklady okolo 19 miliard korun. "Vláda se dnešním vyjádřením přihlásila k příslibu spolupráce na městských dopravních stavbách již z roku 1999," dodal Paroubek. Podle předsedy vlády Miloše Zemana peníze na projekty půjdou z výnosů z privatizace, a to prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury, kam budou převedeny z Fondu národního majetku. "Věřím, že věci se po dnešním jednání opět pohnou," uvedl primátor hlavního města Prahy Jan Kasl.

"Dnešní usnesení vlády a včerejší usnesení rady města vytváří prostor pro to, abychom v roce 2007 mohli jezdit do Letňan metrem," řekl Paroubek. Radní odsouhlasili financování trasy metra z Ládví do Letňan prostřednictvím úvěru Evropské investiční banky. Ta by měla městu půjčit 8137,5 milionu korun.

Stavební povolení pro severozápadní část městského okruhu, který povede Strahovským tunelem přes Špejchar, Letnou a Pelc-Tyrolku by mohlo být podle primátora vydáno v příštím roce. "Město zatím nebylo schopno přijít s modelem financování, ale věřím, že teď se nám to za pomoci státu povede," vyjádřil se Kasl. Realizací okruhu by se podle něj konečně mohlo ulevit městské dopravě a zamezit zácpám.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist