https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-projednala-narodni-zpravu-o-jaderne-bezpecnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda projednala národní zprávu o jaderné bezpečnosti

12.9.2001 18:42 | PRAHA (ČIA)
Na svém dnešním zasedání projednala vláda národní zprávu ČR pro účely nejbližšího zasedání Úmluvy o jaderné bezpečnosti. Její součástí je mimo jiné posouzení bezpečnosti jaderných elektráren Temelín a Dukovany. "Pozitivní výsledek tohoto hodnocení by mohl sehrát významnou roli v rámci negociačních jednání o vstupu ČR do Evropské unie," uvádí se v předkládací zprávě k dokumentu.
 

Hodnocení úrovně implementace závazků Úmluvy v podmínkách ČR vyznívá v předkládaném materiálu jednoznačně pozitivně. Pokud by hodnotící zasedání, které se bude konat 15. až 29. dubna příštího roku, vyjádřilo se zprávou spokojenost, byl by to rovněž významný argument proti všem budoucím formám zpochybňování bezpečnosti jaderných elektráren v ČR, uvádí předkládací dokument Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Předpokládá se, že i v případě kladného posudku členů Úmluvy existuje možnost určitých dodatečných doporučení ve vztahu k bezpečnosti jaderných elektráren. "I když Úmluva nemá donucovací a sankční charakter, bude účelné v zájmu udržení vysokého kreditu naší jaderné energetiky ve světě tato doporučení, pokud možno, realizovat. Úmluva je jediným současným mezinárodněprávním nástrojem na posuzování otázek jaderné bezpečnosti v mezinárodním měřítku," uvádí předkladatel.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist