https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-rozdelila-penize-na-povodne-z-fondu-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda rozdělila peníze na povodně z fondu EU

26.3.2003 18:03 | PRAHA (ČIA)
Na odstranění škod způsobených loňskými rozsáhlými povodněmi dostanou kraje a některé státní podniky další téměř čtyři miliardy korun. Vláda premiéra Vladimíra Špidly totiž dnes rozhodla o rozdělení celkem 129 milionů eur (v přepočtu zhruba 4,086 miliardy korun), které Česká republika získala z Fondu solidarity Evropské unie. Jak řekla po jednání mluvčí vlády Anna Stárková, vláda rozdělila celou tuto částku kromě 420 milionů korun, které si nechala jako rezervu.
 

Podle jejích slov dostanou 1,095 miliardy korun obce a kraje na úhradu nákladů na záchranné a likvidační práce po povodních. "Je to sto procent toho, o co kraje žádaly. Samozřejmě to znamená, že se budou proplácet i již zaplacené faktury za provedení těchto prací," upozornila mluvčí. Dalších 2,286 miliardy půjde na obnovu území postižených krajů. Každý kraj dostane 3,28 procenta z celkových škod. "V této kategorii požadavky krajů výrazně přesáhly možnosti Fondu solidarity," vysvětlila Stárková.

Dalších 286 milionů korun nasměrovala vláda na odstraňování škod na majetku ústředních orgánů, příspěvkových organizací, veřejnoprávních subjektů a státních podniků jako jsou Lesy České republiky či Povodí Vltavy. "Vláda vyšla maximálně vstříc požadavkům krajů a v podstatě schválila rozdělení peněz tak, jak se dohodli mezi sebou hejtmani," dodala mluvčí vlády.

ČR požádala o pomoc z Fondu solidarity Evropské unie 19. listopadu loňského roku. V polovině prosince orgány EU tuto žádost schválily a 15. ledna se na účtech ministerstva financí objevila částka 129 milionů eur. Tyto peníze mohou sloužit výhradně na proplacení či zpětnou úhradu faktur spojených s likvidací následků povodní ve druhé polovině loňského roku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist