https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-rozhodla-o-vyssi-cene-dalnicnich-znamek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda rozhodla o vyšší ceně dálničních známek

21.7.2003 15:57 | PRAHA (ČIA)
O sto korun více, tedy 900 korun zaplatí řidiči osobních automobilů v roce 2004 za roční dálniční známku. Známka pro vozidla od 3,5 do 12 tun se zvýší z dnešních šesti tisíc na sedm tisíc korun, pro vozidla nad 12 tun pak z 12 tisíc korun na 14 tisíc korun. Podle Luboše Šikuly z tiskového odboru Úřadu vlády o tom dnes rozhodla vláda.
 

Cena dálniční známky pro osobní automobily se naposledy zvyšovala v roce 1998. Roční známky pro nákladní vozidla se zdražovaly v roce 2000. Současně s cenami ročních dálničních známek se podle návrhu ministerstva dopravy zdražují i krátkodobé známky. Měsíční pro osobní auto vyjde od příštího roku na 250 korun (o 50 korun více než dnes), řidiči vozů do 12 tun zaplatí za měsíční známku o 200 korun víc, tedy 1200 korun. Známka pro nejtěžší nákladní soupravy zdraží o 300 korun na 2300 korun.

Desetidenní známka pro osobní auto bude příští rok stát 150 korun, tedy rovněž o 50 korun víc než letos. O stejnou částku na 450 korun se také zvýší cena desetidenní známky pro vozidla do 12 tun. Nákladní vozy nad 12 tun zaplatí za krátkodobou známku 900 korun.

Podle ministra dopravy Milana Šimonovského přistoupila vláda ke zdražení známek proto, že se jejich ceny již několik let neměnily, náklady na údržbu silnic přitom stále rostou. Do tří let by pak chtěl ministr prosadit takový systém platby za používání dálnic a rychlostních komunikací, který by zpoplatňoval jízdu výkonově. "To znamená, že více by platil ten, kdo dálnice používá častěji," vysvětlil. Podobný systém nyní zavádí Německo a od 1. ledna 2004 i Rakousku, jedná se o tak zvané elektronické mýtné.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist