https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-schvalila-kontroverzni-politiku-uzemniho-rozvoje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda schválila kontroverzní Politiku územního rozvoje

21.7.2009 09:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vláda otevřela cestu pro další výstavbu strategických staveb typu dálnic nebo elektráren. Schválila totiž dokument ministerstva pro místní rozvoj (MMR) s názvem Politika územního rozvoje 2008, který vymezuje podmínky pro jejich vznik. Na tiskové konferenci o tom informoval Rostislav Vondruška, ministr pro místní rozvoj.
 

Lodhéřov
Lodhéřov, jedno z míst vybraných SÚRAO pro úložiště jaderného odpadu, si může oddechnout
Foto: Jan Stejskal/Ekolist.cz

Dokument plánuje například výstavbu dálnice D11 z Hradce Králové ve směru na Jaroměř nebo dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic. Stejně tak počítá s výstavbou paralelní vzletové a přistávací dráhy na letišti Praha-Ruzyně a s rozšířením výroby elektřiny v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany.

Navrženou Politiku územního rozvoje dlouhodobě kritizují některá ekologická sdružení a obce. Schválení návrhu by podle nich dalo zelenou výstavbě údajně kontroverzních staveb bez možnosti pozdějších změn. Sdružení, jako je například Ekologický právní servis, požadují odložení a dopracování dokumentu.

Malý úspěch se odpůrcům návrhu přeci jen podařil. Návrh původně vyjmenovával i šest oblastí, ve kterých by mohlo být úložiště jaderného odpadu. Podle zprávy serveru Aktuálně.cz je ale MMR minulý týden po jednání s ministerstvy průmyslu, dopravy a životního prostředí z dokumentu vyškrtlo. "Z lokalit s vhodnými vlastnostmi horninového masivu a s vhodnou infrastrukturou pro vybudování úložiště bude proveden výběr dvou nejvhodnějších pro realizaci hlubinného úložiště," říká nyní schválený dokument, aniž určuje nějaké konkrétní lokality.

„Výběr jedné hlavní a druhé záložní lokality má proběhnout až v roce 2015. Nyní jsou průzkumné práce v obcích zablokované kvůli špatné komunikaci státu. Stát by měl urychleně nastavit demokratickou a transparentní podobu procesu,“ uvedl Martin Sedlák z Hnutí Duha.

Nejdále se s budováním úložišť radioaktivních odpadů dostalo Švédsko a Finsko, kde dotčené obce mají dokonce právo veta. Spolurozhodování posiluje důvěru místních lidí ke státu, tvrdí nevládní organizace.

MMR ale již dříve vyjádřilo s kritikou nesouhlas. "Přípravy začaly již v roce 2006 a současný předkládaný návrh je tak výsledkem této dlouhodobé práce jednotlivých meziresortních týmů. Ministerstvo ho považuje za koncepční, propracovaný s řádně vypořádanými připomínkami veřejnosti," uvedlo minulý týden ministerstvo.

„Drobný úspěch, který se podařil v Politice územního rozvoje, je výsledkem jednotného společného postoje veřejnosti a představitelů obcí ze všech vybraných lokalit. Bude ale třeba maratonskou výdrž, protože cesta je ještě dlouhá,“ řekl k tomu Edvard Sequens ze sdružení Calla, jenž je jednou z organizací, které se aktivně snaží o konkrétní změny v návrhu.

Více k tématu najedte v článcích:

MMR: Politika územního rozvoje je koncepční a řádně připravený dokument

EPS: O Politice územního rozvoje by neměli rozhodovat úředníci bez mandátu


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist