https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-schvalila-navrh-ktery-upravuje-limity-olova-a-kadmia-v-ovoci-a-zelenine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda schválila návrh, který upravuje limity olova a kadmia v ovoci a zelenině

17.2.2022 01:04 | PRAHA (ČTK)
Navrhované nařízení snižuje limity těžkých kovů (olova a kadmia) v produkci ovoce a zeleniny. Tato úprava je vyvolána nařízením Evropské komise.
Navrhované nařízení snižuje limity těžkých kovů (olova a kadmia) v produkci ovoce a zeleniny. Tato úprava je vyvolána nařízením Evropské komise.
Zdroj | Piqsels
Kabinet schválil návrh novely nařízení vlády, která mimo jiné upravuje přípustné limity olova a kadmia při produkci ovoce a zeleniny či mění podmínky dotací pro včelaře. Vyplývá to z výsledků jednání na stránkách vlády. Novela je nutná i pro získávání dotací z druhého pilíře Společné zemědělské politiky EU.
 

Novela hovoří o podmínkách provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření, které mají podle důvodové zprávy za úkol podpořit způsoby využití zemědělské půdy, jež jsou v souladu s ochranou a zlepšením životního prostředí, krajiny a jejich vlastností. Novela podle předkládací zprávy reaguje na unijní nařízení, kterým se stanoví přechodná ustanovení o podpoře z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a z Evropského zemědělského záručního fondu v letech 2021 a 2022. Příslušným orgánem, který žadatelům poskytuje dotace z prostředků EU, je v ČR Státní zemědělský intervenční fond.

Navrhované nařízení upravuje limity těžkých kovů (olova a kadmia) v produkci ovoce a zeleniny. Tato úprava je vyvolána nařízením EK, které snížilo maximální přípustné hodnoty obsahu olova a kadmia v některých potravinách s cílem omezit vystavení obyvatelstva jejich toxickému a karcinogennímu účinku.

Financování opatření v rámci navrhovaného nařízení vlády vychází z finančního plánu uvedeného v Programu pro rozvoj venkova pro roky 2014 až 2020. Všechna opatření programu pro tyto roky jsou spolufinancována z rozpočtu EU ve výši maximálně 85 procent celkových veřejných výdajů. V roce 2015 vláda usnesením navýšila míru kofinancování z veřejných zdrojů z o deset procent na 35 procent.

Ročně je v rámci agroenvironmentálně-klimatických opatření zažádáno o dotaci 3,3 miliard korun, přičemž příspěvek státního rozpočtu je zhruba 0,825 miliardy korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist