https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-schvalila-prispevky-obcim-na-regeneraci-brownfieldu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda schválila příspěvky obcím na regeneraci brownfieldů

23.11.2020 16:15 | PRAHA (ČTK)
Města v první kategorii mohou čerpat dotace nejvýše do 30 procent celkových nákladů. Jde o území hlavního města Prahy a statutární města, Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Jihlava, Liberec, Olomouc, Pardubice a Plzeň. Ve druhé kategorii je maximum stanoveno na 40 procent nákladů. Spadá sem 107 měst a obcí.
Města v první kategorii mohou čerpat dotace nejvýše do 30 procent celkových nákladů. Jde o území hlavního města Prahy a statutární města, Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Jihlava, Liberec, Olomouc, Pardubice a Plzeň. Ve druhé kategorii je maximum stanoveno na 40 procent nákladů. Spadá sem 107 měst a obcí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obce budou moci od státu dostat kombinací úvěru a dotace na revitalizaci brownfieldů na svém území až 50 milionů korun, nejvýše do poloviny celkových nákladů. Minimum je 400 000 korun. Jde o přeměnu těchto území pro jiné než hospodářské využití, například kulturu nebo sport. Peníze půjdou ze Státního fondu podpory investic (SFPI), na příští rok je připraveno 500 milionů korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Dnes schválené vládní nařízení bude účinné od začátku roku 2021.
 

"Hlavním cílem navrhované právní úpravy je podpořit revitalizaci území označovaných jako brownfieldy, která dlouhodobě chátrají. Vznikly zpravidla následkem transformace hospodářství a jde především o bývalé průmyslové, vojenské nebo zemědělské areály, výrobní haly, skladištní a dopravní plochy, které představují závažný problém pro udržitelný rozvoj obcí, měst i regionů," uvádí v předkládací zprávě ministerstvo pro místní rozvoj.

Příjemci podpory jsou územní samosprávné celky, na jejichž území se brownfieldy nacházejí. Ministerstvo takových měst a obcí vymezilo 264 a rozdělilo je do tří kategorií. O podporu mohou žádat také kraje, které spadají do první kategorie.

Města v první kategorii mohou čerpat dotace nejvýše do 30 procent celkových nákladů. Jde o území hlavního města Prahy a statutární města, Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Jihlava, Liberec, Olomouc, Pardubice a Plzeň.

Ve druhé kategorii je maximum stanoveno na 40 procent nákladů. Spadá sem 107 měst a obcí. Ve třetí kategorii mohou obce a města dostat dotaci až do poloviny nákladů. Většinou jde o města s významným zastoupením průmyslu nebo těžby (například Ostrava, Ústí nad Labem, Havířov, Most nebo Chomutov) a také o bývalá území vojenských újezdů (například Mimoň, Milovice nebo Ohrazenice). Těchto měst a obcí je dohromady 148.

V případě úvěru je horní hranice stanovena na 40 procent nákladů bez ohledu na kategorii, do které město nebo obec spadá. Úvěr je bezúročný, maximální doba splácení je deset let. Nejméně desetinu celkových nákladů na revitalizaci uhradí příjemce z vlastních zdrojů. Podporu nelze kombinovat s evropskými dotacemi.

Další podmínkou je, že do pěti let ode dne uzavření poslední smlouvy o poskytnutí podpory bude revitalizace dokončena a vzniklé občanské vybavení bude způsobilé k užívání. Občanským vybavením se rozumí veřejně přístupný park nebo stavba, zařízení nebo pozemek pro vzdělávání, výchovu nebo sport, kulturu, společenské a spolkové účely, sociální služby nebo péči o rodinu nebo pro potřeby některé ze složek integrovaného záchranného systému.

Navrhovaná právní úprava předpokládá podporu regenerace brownfieldů z peněz SFPI formou kombinace dotace a úvěru. "Úvěr a vlastní prostředky zvýší motivaci obcí a měst předkládat smysluplné a udržitelné projekty. Dotační část podpory má zabezpečit, že i finančně slabší obce budou moci provádět revitalizaci brownfieldů i pro jiné než hospodářské využití," dodalo MMR.

SFPI byl letos přejmenován ze Státního fondu rozvoje bydlení, rozšířil svoji působnost. Vláda schválila že výdaje fondu příští rok meziročně klesnou o 16,5 procenta na 3,44 miliardy korun. Příjmy jsou naplánovány na 2,04 miliardy korun při meziročním nárůstu téměř o dvě třetiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist