https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-soukromy-kapital-bude-moci-stavet-i-dalnice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda: Soukromý kapitál bude moci stavět i dálnice

13.6.2001 19:08 | PRAHA (ČIA)
Soukromý kapitál bude moci v budoucnu stavět nejen silnice, ale i dálnice. Vláda totiž dnes schválila drobnou úpravu stávajícího zákona o pozemních komunikacích, která toto umožňuje. "Je to další krůček k tomu, aby soukromí investoři mohli investovat do dopravní infrastruktury v České republice," řekl po dnešním jednání vlády ministr dopravy a spojů Jaromír Schling.
 

Novelu zákona navrhlo ministerstvo dopravy a spojů proto, aby umožnilo financování výstavby dálnice D47 mezi Lipníkem nad Bečvou a Ostravou společně veřejným a soukromým sektorem. Podle dosavadního zákona totiž mohl stát svěřit výkon některých vlastnických práv jinému subjektu jen pokud šlo o provozování a údržbu silnic. U dálnic to možné nebylo.

O spolufinancování výstavby uvedeného úseku dálnice D47 s pomocí soukromého kapitálu rozhodla vláda letos v lednu. V březnu potom tuto investici přidělila izraelské firmě Housing & Construction, která jako jediná o ni již dříve projevila zájem. Izraelci by do výstavby dálnice měli investovat přibližně 40 miliard korun, které se jim vrátí formou stínového mýta. Stát tedy bude platit za skutečný provoz po dálnici, a to přibližně 25 až 30 let, kdy bude dálnici provozovat izraelská společnost. Po uplynutí této doby stavbu předá státu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist