https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-splni-podminky-autodopravcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda splní podmínky autodopravců

20.11.2001 18:00 | PRAHA (ČIA)
Na dnešním jednání se autodopravci dohodli s vládou na opatřeních, která by měla pomoci vyřešit stávající krizový stav v silniční dopravě. Největší domácí organizace autodopravců - Česmad-Bohemia - je s uzavřenou dohodou spokojena. Dohodu podepsal také Svaz průmyslu a dopravy. Svaz řidičů a Společenství autodopravců Čech a Moravy si vzali týden na rozmyšlenou. ČIA o tom dnes informoval mluvčí Česmad Martin Felix.
 

Vláda se na dnešním jednání s autodopravci zavázala zachovat pro příští rok současné sazby spotřební daně z pohonných hmot. Při dalším zvyšování spotřebních daní by měla postupovat v souladu s vývojem spotřební daně v EU. Naopak si vláda vymínila zvýšení silniční daně pro starší nákladní vozidla o 15 %. Toto rozhodnutí vyvolalo nesouhlas zástupců Svazu řidičů a Společenství autodopravců Čech a Moravy. Naopak pro vozidla plnící emisní normy Euro 2 a Euro 3 bude minimálně na tři roky snížena silniční daň o 50, respektive o 100 procent.

Nárůst cen ročních dálničních známek by měl být až do vstupu do Evropské unie zmražen. Vláda by také měla snížit dovozní clo na tahače o 3 %. Pro problematiku hraničních přechodů bude vytvořena ze zástupců ministerstva financí, dopravy, ředitelství cel a autodopravců pracovní skupina. Jediným požadavkem, který Česmad neprosadil, je zavedení zpětné refundace spotřební daně z nafty vyvážené v nádržích kamiónů.

Soubor požadavků, který autodopravci předložili, byl už předem konzultován s ministerstvy dopravy a financí. Vláda se tedy v naprosté většině bodů s autodopravci dohodla. Znamená to, že se největší sdružení autodopravců u nás - Česmad - žádných možných protestních akcí účastnit nebude.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist