https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-usa-naridila-dopravci-zaplatit-uklid-po-havarii-vlaku-s-toxickymi-latkami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda USA nařídila dopravci zaplatit úklid po havárii vlaku s toxickými látkami

23.2.2023 10:36 | WASHINGTON (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Americká federální Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v úterý nařídila železničnímu dopravci Norfolk Southern zaplatit za odstranění znečištění vzniklého po vykolejení jeho vlaku v městečku East Palestine ve státě Ohio. Vlak vezl nebezpečné chemikálie, které se při havárii a následných operacích uvolnily do ovzduší a vody. Šéf společnosti obyvatelům slíbil, že bude usilovat o návrat zasažené komunity k normálnímu životu.
 

Intervence federální vlády přišla téměř tři týdny poté, co železniční nehoda otřásla životy tisíců lidí v East Palestine a jeho okolí. K situaci se v noci na dnešek vyjádřil také americký prezident Joe Biden, který prý předtím hovořil se šéfem EPA Michaelem Reganem a guvernérem Ohia Mikem DeWinem. "Tohle je jejich nepořádek. Oni ho musí uklidit," uvedl na adresu Norfolk Southern.

Vlak tohoto dopravce se 150 vagony vykolejil na okraji East Palestine 3. února. Mimo koleje skončilo skoro 40 vagonů, které se v okamžiku proměnily v hořící změť trosek. Vlak vezl i toxické látky včetně karcinogenního vinylchloridu, které se po havárii začaly uvolňovat do prostředí. Tři dny po nehodě byly kvůli obavám z exploze některé cisterny vypuštěny a jejich obsah zapálen, což vyslalo nad městečko další oblaka hustého kouře.

Uvolněné chemikálie jen za prvních pět dní podle odborníků státu Ohio zabily na 3500 ryb a místní obyvatelé, z nichž byla část původně evakuována, si stěžovali na problémy s dýcháním či dlouho přetrvávající zápach. Úřady včetně EPA nicméně od prvních dní ujišťovaly, že ve vodě z vodovodu ani v ovzduší neregistrují nebezpečné látky. Šéf EPA Regan a guvernér De Wine se při úterní návštěvě společně napili vody v jednom z místních domů.

"Norfolk Southern zaplatí za úklid nepořádku, který udělali," řekl Regan na tiskové konferenci. Podle AP úřad EPA využil pravomocí plynoucích z federálního práva, aby společnosti nařídil přijmout veškerá dostupná opatření pro odstranění znečištění vody a ovzduší. Regan varoval, že pokud dopravce požadované kroky neučiní, vláda úklidové práce zajistí sama a bude od firmy vymáhat odškodné ve výši trojnásobku nákladů.

Norfolk Southern, na který se ve světle havárie snáší kritika za údajně slabé bezpečnostní postupy a netransparentní komunikaci, slibuje nápravu způsobených škod. "Pomůžeme lidem této komunity vzpamatovat se a budeme investovat do dlouhodobého zdraví této komunity. A uděláme z Norfolk Southern bezpečnější železniční společnost," řekl šéf firmy Alan Shaw.

Příčina vykolejení nákladního vlaku se stále vyšetřuje, přičemž do konce měsíce se očekává předběžná zpráva amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist