https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-usa-schvalila-mimoradnou-pomoc-pro-iowu-zasazenou-vichrici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda USA schválila mimořádnou pomoc pro Iowu zasaženou vichřicí

18.8.2020 02:09 | DES MOINES (ČTK)
Podle místních obyvatel měly poryvy větru podobně ničivé účinky jako tornádo. To však obvykle zasáhne jen úzký pruh země, zatímco nedávná vichřice se přehnala pásmem o šířce desítek kilometrů.
Podle místních obyvatel měly poryvy větru podobně ničivé účinky jako tornádo. To však obvykle zasáhne jen úzký pruh země, zatímco nedávná vichřice se přehnala pásmem o šířce desítek kilometrů.
Americký prezident Donald Trump schválil mimořádnou pomoc federální vlády pro stát Iowa, který před týdnem zasáhla výjimečně silná vichřice. Poryvy větru v ní dosahovaly rychlosti až 160 kilometrů v hodině. Ve státu je nyní bez proudu přes 65 000 lidí, živel poničil místní úrodu a řadu domů, mnoho lidí je tak stále bez střechy nad hlavou, píše agentura Reuters.
 

Guvernérka Iowy Kim Reynoldsová požádala po ničivé bouři z minulého pondělí federální vládu o pomoc ve výši čtyř miliard dolarů (104,6 miliardy korun). "Právě jsem schválil nouzovou žádost Iowy," řekl Trump novinářům v Bílém domě. "Nadělala opravdu hodně škod," řekl prezident o bouři.

Trump se chystá na návštěvu sousedních států Minnesota a Wisconsin, prohlásil však, že vzhledem k situaci zřejmě brzy přijede i do Iowy.

Podle místních obyvatel měly poryvy větru podobně ničivé účinky jako tornádo. To však obvykle zasáhne jen úzký pruh země, zatímco nedávná vichřice se přehnala pásmem o šířce desítek kilometrů. V jednom z nejhůře zasažených měst Cedar Rapids je podle serveru CBS neobyvatelných asi 1000 domů.

Ve městě se nachází česká čtvrť zvaná Czech Village, v níž vítr odfoukl střechu jednomu domu a ve druhém rozbil všechna okna, píše místní list The Gazette. Historická budova místní české školy se větším škodám vyhnula, ačkoli se kvůli větru zřítila garáž, která s ní bezprostředně sousedí.

Bez proudu byly bezprostředně po bouři statisíce lidí, přičemž někde se dodávky elektřiny nepodařilo obnovit dodnes. Někteří místní si stěžují, že vláda a média nevěnují situaci ve státu dostatečnou pozornost, ačkoliv někde kvůli nefungující elektřině dochází zásoby čerstvého jídla a lidé si ani nemohou přivolat pomoc, protože zkolabovaly i mobilní sítě.

Silný vítr má v Iowě na svědomí tři oběti na životech a zasáhl přes 56 000 kilometrů čtverečních polí s kukuřicí a sójou, což je o něco více, než je rozloha Čech. "Nikdy jsem neviděl kukuřici skácenou tak, jak to dokázala tato příšerná vichřice," řekl senátor za stát Iowa Charles Grassley. Vítr rovněž poničil mnoho sýpek a místní farmáři se proto obávají, že zřejmě nebudou mít kam uložit letošní úrodu. "Počet povalených sýpek je obrovský," dodal Grassley.

Ani Iowě se přitom nevyhnula pandemie covidu-19, stát s necelými 3,2 milionu obyvatel eviduje přes 52 000 potvrzených nálezů na koronavirus, 975 lidí tam po nákaze zemřelo. "Městský rozpočet byl napjatý již předtím, když jsme se s tím (pandemií) snažili vypořádat, a teď si ještě musíme poradit s tímto neštěstím, které je zřejmě historických rozměrů," řekl Tyler Olson z vedení města Cedar Rapids.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist