https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-uspela-v-prvnim-cteni-s-navrhem-zakona-o-obecnem-referendu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda uspěla v prvním čtení s návrhem zákona o obecném referendu

1.11.2001 11:49 | PRAHA (ČIA)
Umožnit občanům České republiky přímý podíl na rozhodování o "zásadních otázkách vnitřní nebo zahraniční politiky státu" přináší vládní návrh ústavního zákona o referendu. Na rozdíl od nedávno schváleného senátního návrhu počítá kabinet nejen s referendem o vstupu do Evropské unie (EU), ale také s obecným referendem. Výdaje na vykonání jednoho referenda by se mohly podle údajů vlády pohybovat ve výši 500 milionů korun. Poslanecká sněmovna dnes vládní návrh poslala do výborů a do druhého čtení.
 

Kabinet přitom navrhuje, aby o přistoupení České republiky k EU mohlo být rozhodnuto výlučně referendem. Otázka pro takové referendum by měla znít: Souhlasíte s tím, aby se Česká republika stala podle Smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii členským státem Evropské unie? Naopak otázky v referendu nesmějí směřovat například ke zrušení nebo omezení ústavně zaručených práv a svobod fyzických a právnických osob, k rozhodnutí, které by bylo v rozporu s mezinárodními závazky České republiky, k ustanovování jednotlivých osob do funkcí a odvolávání z nich, k zásahu do výkonu moci soudní a moci zákonodárné.

Vládní návrh počítá s tím, že referendum a jeho výsledek by vyhlašoval prezident republiky na návrh některé z komor Parlamentu, vláda nebo petice podepsané minimálně 300 tisíci občany ČR. Návrh předložený v referendu by byl přijat, pokud by se pro něj vyslovila nadpoloviční většina zúčastněných občanů. Řešení sporů ohledně vypsání referenda, jeho protiústavnosti či nepřípustnosti přisuzují autoři návrhu Ústavnímu soudu. Jeho rozhodnutí by bylo konečné a závazné pro všechny. Výsledek referenda, kterým bylo schváleno přistoupení ČR k EU, nahrazuje souhlas Parlamentu k ratifikaci Smlouvy o přistoupení.

Hlasovací právo v referendu by měl mít každý občan České republiky, který je oprávněn volit do Parlamentu. V referendu by nemohli hlasovat občané, kteří se v den jeho konání zdržují mimo území republiky. Návrh počítá i s případy, kdy není možno referendum vyhlásit. Jedná se o válečný stav, nouzový stav nebo stav ohrožení pro celé území státu nebo jeho část.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist