https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-vzala-na-vedomi-zamer-na-odstraneni-ekologicke-zateze-ve-vitkovicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda vzala na vědomí záměr na odstranění ekologické zátěže ve Vítkovicích

22.8.2001 20:30 | PRAHA (ČIA)
Vláda premiéra Miloše Zemana dnes vzala na vědomí komplexní podnikatelský záměr na odstranění ekologické zátěže a zajištění nových pracovních příležitostí v areálu Dolní oblasti akciové společnosti Vítkovice. Po jednání vlády to řekl její mluvčí Libor Rouček.
 

Dodal, že vláda uložila ministru průmyslu a obchodu Miroslavu Grégrovi a ministru financí Jiřímu Rusnokovi, aby do konce listopadu předložili způsob převodu majetku této části Vítkovic na státní společnost Diamo a rovněž aby předložili ekonomickou projekci a způsob financování tohoto záměru. "Po realizaci tohoto záměru by mělo dojít k sanačním a rekultivačním pracím a to v průběhu pěti až osmi let," upozornil Rouček.

Mělo by prý dojít také ke konzervaci a rekonstrukci kulturní památky této oblasti, tedy vysoké pece, koksovny a dolu Hlubina, a k vytvoření více než 80 hektarů ploch využitelných jako průmyslové zóny pro lehký průmysl. Na dalších 120 hektarech půdy by měl vyrůst nový les.

Podle materiálu ministerstva průmyslu a obchodu, které bylo jeho předkladatelem, je uvedené území po ukončení těžební činnosti extrémně zatíženo starými ekologickými škodami. Odhady vládní agentury pro podporu zahraničních investic CzechInvest hovoří o tom, že by mohlo v nové průmyslové zóně vzniknout dva až 2,5 tisíce nových pracovních příležitostí. Likvidace vážných ekologických škod na celém území zahrnuje zejména demolici průmyslových technologií a dekontaminaci objektů i půdy. Tyto akce by měl realizovat státní podnik Diamo, případně soukromé společnosti vybrané na základě tendrů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist