https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-zitra-znovu-projedna-navrh-zakona-o-strazi-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda zítra znovu projedná návrh zákona o stráži přírody

13.11.2001 13:30 | PRAHA (EkoList)
Sociálnědemokratická vláda bude zítra opět projednávat společný návrh ministerstev životního prostředí (MŽP) a zemědělství (MZe) na vydání zákona o veřejné stráži. Přijetím tohoto zákona by se z části současných dobrovolníků stráže ochrany přírody, lesní stráže a rybářské stráže stali placení profesionálové s právem nosit zbraň a vyžadovat například prokazování totožnosti.
 

Návrh zákona vláda projednávala už před měsícem, avšak kvůli připomínkám ministerstva jej odložila. Jak dnes ale potvrdil ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD), je možné, že jej vláda odloží i na svém zítřejším jednání. Zájem na tom má spolupředkladatel zákona, ministr zemědělství Jan Fencl (ČSSD). "Pan ministr mi včera volal z Bukurešti, jestli bychom to neměli odložit," potvrdil Kužvart novinářům. Důvodem má být skutečnost, že se dosud nepodařilo vyjasnit postoj všech krajů k tomuto návrhu.

Podle Kužvarta je přesto přijetí zákona důležité. "Divoká kriminalita, od zakládání černých skládek až po pytláctví, nadále roste, a proto je třeba posílit status stráží," zdůvodňuje svoji snahu šéf resortu životního prostředí.

Podle Miloše Kužvarta je zároveň zbytečné se obávat, že by vznikem profesionální stráže přírody hrozilo, že se v okolí českých rybníků, lesů či v chráněných územích vyrojí stovky nevyzpytatelných ozbrojenců, jak se původně i on sám obával. "Strážcem se bude moci stát pouze držitel zbrojního průkazu nebo osoba, která splňuje podmínky k vydání tohoto dokladu," obhajoval dnes návrh Kužvart před novináři.

Vznik profesionální veřejné stráže nebude znamenat zánik dosavadní praxe, kdy strážci pracují jako dobrovolníci. Stát by jim měl dokonce vyplácet jakýsi paušál na pokrytí nutných nákladů. Přesto se pravděpodobně současný počet dobrovolných strážců, kterých je dnes asi 25 000, sníží. Profesionální stráž by mělo tvořit maximálně 800 lidí v celé republice a ve všech složkách veřejné stráže. "Je to málo, ale na víc zkrátka nemáme finanční prostředky," zdůvodnil to Kužvart.

Podle věcného záměru zákona by strážci měli výt oprávněni zjišťovat totožnost lidí, které přistihne při porušování právních předpisů, odebírat lovecké zbraně a nástroje, ulovené živočichy a přírodniny. Rovněž bude moci ukládat blokové pokuty za přestupky. Strážce bude moci použít zbraň proti člověku nebo proti zvířeti pouze v případě přímého ohrožení svého života nebo života jiné osoby.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist