https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vladni-novela-ktera-vic-zpristupni-prirodu-narodnich-parku-je-ve-snemovne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vládní novela, která víc zpřístupní přírodu národních parků, je ve sněmovně

21.1.2016 10:17 | PRAHA (ČTK)
Pravidla pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě patrně čeká změna. Nejcennější příroda v nich by se měla podle ministerstva životního prostředí více otevřít turistům. Na ilustračním snímku je Národní park Šumava
Pravidla pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě patrně čeká změna. Nejcennější příroda v nich by se měla podle ministerstva životního prostředí více otevřít turistům. Na ilustračním snímku je Národní park Šumava
Foto | Ebs Els / Flickr
Pravidla pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě patrně čeká změna. Nejcennější příroda v nich by se měla podle ministerstva životního prostředí více otevřít turistům. Včera vládní novela o ochraně přírody a krajiny, která novinky přinese, přestála návrhy poslanců ODS, KSČM a ČSSD na zamítnutí už úvodním kole a míří k posouzení do výborů pro životní prostředí a pro veřejnou správu. Debata trvala zhruba tři hodiny. Předlohu budou chtít poslanci zřejmě ještě upravovat.
 

"Považuji předložený návrh za výsledek velmi rozumného kompromisu, který zajišťuje ochranu přírodního prostředí našich nejcennějších území při respektování oprávněných zájmů obcí, krajů a dalších subjektů," uvedl ministr Richard Brabec (ANO). Novela by podle něho přinesla stabilitu, když stanovené zóny by se nesměly nejméně 15 let měnit, i otevírání národních parků, především Šumavy, šetrné turistice.

Omezení mají být vydávány takzvanými opatřeními obecné povahy. Brabec zmínil vymezování klidových území, zón ochrany přírody a vyhrazování cest a tras, míst pro táboření nebo pro splouvání řek. Zruší se zákazy rozdělávání ohňů v obcích nebo vjezd i mimo silnice. Poslanec ODS Jan Zahradník to ale označil za protiústavní, když zákazy mohou být dány jen zákonem. Zahradník ale neuspěl ani s návrhem, aby Sněmovna vrátila předlohu vládě k přepracování.

Kritika se nesla i od dalších poslanců Jihočeského a Plzeňského kraje. Alena Nohavová (KSČM) a také například Igor Jakubčík (ČSSD) tvrdí, že novela výrazně zhorší postavení obcí. Na totéž už dřív upozornil Svaz obcí Národní park Šumava. Oba poslanci navíc říkají, že například o deklarovaném větším otvírání parků šetrné turistice se v předloze nepíše. Václav Votava (ČSSD) žádal pro Šumavu zvláštní zákon.

Předlohy se naopak zastali Václav Zemek (ČSSD), podle kterého by měl být arbitrem mezi názory krajů, obcí nebo ekologických organizací stát, a Michal Kučera (TOP 09). Návrhy na zamítnutí podle něho vycházely z frustrace, když Sněmovna předloni zamítla senátní samostatný zákon o Šumavě.

Poslanec TOP 09 František Vácha zpochybnil tvrzení, že předloha je konsensuální. Soudí, že šumavští starostové jsou spíše nespokojeni a ekologické organizace spíše spokojené. "Kyvadlo je vychýlené na jednu stranu," uvedl.

Ochránci přírody z Hnutí Duha sice novelu vítají, žádají ale úpravy z pohledu jejich postojů. Předloha podle nich například poskytuje dobrou ochranu volné krajiny před nevhodnou výstavbou a zpřísňuje podmínky pro rozprodej pozemků. Na druhé straně ale podle nich novela umožňuje v nejpřísněji chráněné zóně prý pod záminkou 'preventivních opatření proti požárům' ponechání a údržbu jinak zbytečných asfaltových cest a také budování vodních nádrží.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist