https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vladou-schvaleny-prodej-pohledavky-termiza-se-zastavil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vládou schválený prodej pohledávky Termiza se zastavil

29.5.2002 21:16 | LIBEREC (ČIA)
Vládou schválený prodej pohledávky společnosti Termizo ve výši 1,9 miliardy korun městu Liberec se zastavil. "Čekáme na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. Úřad má posoudit, zda nejde o veřejnou podporu. Máme informace, že si vyžádal doplňující informace a nyní čeká na jejich doručení," ČIA to dnes potvrdil liberecký primátor Jiří Kittner.
 

Termizo postavilo a provozuje libereckou spalovnu komunálních odpadů. Prodej jeho pohledávky Liberci za 715 milionů korun schválila vláda na zasedání 10. dubna s podmínkou okamžité jednorázové úhrady. Liberec jako majoritní vlastník se 77 procenty akcií musí rovněž vykoupit akcie ostatních patnácti obcí, které jsou akcionáři Termiza a vlastní zbývajících 23 procent. Ministr financí Jiří Rusnok označil prodej pohledávky městu za finanční injekci Libereckému kraji ze strany státu.

Město si na odkoupení pohledávky vezme úvěr a předběžně již jednalo s několika finančními ústavy. Kittner se však obává, že město nestihne odkoupit pohledávku do podzimních komunálních voleb. Pokud totiž antimonopolní úřad usoudí, že jde o veřejnou podporu, musí ještě vydat rozhodnutí o udělení výjimky. "Teprve pak budou jasné konkrétní podmínky prodeje a my můžeme začít jednat o úvěru," uvedl Kittner. Jak dodal, v případě tak vysoké částky musí město vypsat výběrové řízení a celá věc musí navíc projít zastupitelstvem.

Společnosti Termizo získala úvěr 1,5 miliardy korun se splatností 15 let v roce 1996 od Investiční a Poštovní banky. V roce 2000 se firma dostala do platební neschopnosti a splácení úvěru odmítla jako hlavní ručitel i liberecká radnice. Pohledávka přešla v rámci převzetí IPB na ČSOB a ta ji převedla na Českou konsolidační agenturu. Kvůli vysokým úrokovým sazbám byl původní úvěr loni v lednu restrukturalizován a následkem kapitalizace úroků se zvýšil na 1,9 miliardy.

Liberecká spalovna ročně zlikviduje 96 tisíc tun odpadů a vyprodukuje 650 tisíc gigajoulů tepla a osm tisíc megawattů elektrické energie. Spalovnu dlouhodobě kritizuje ekologické sdružení Děti Země za laxnost, s jakou společnost přistupuje ke skutečnosti, že do ovzduší vypouští jedovaté dioxiny.

Firma, jejímž předsedou představenstva je poslanec ODS Jiří Drda, je od začátku provozu ztrátová. Termizo loni vykázalo tržby 160 milionů korun, ročně však musí splácet 100 milionů korun na úrocích z úvěru. Samotný úvěr by měla začít splácet příští rok.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist