https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlastnici-nestatnich-lesu-zalozili-obchodni-firmu-aby-posilili-na-trhu-dreva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlastníci nestátních lesů založili obchodní firmu, aby posílili na trhu dřeva

10.3.2023 00:26 | PELHŘIMOV (ČTK)
Foto | Oliver Paaske / Unsplash
Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů, které hospodaří na 21 procentech tuzemských lesů, založilo v lednu firmu SVOL obchodní, zajišťovat by jim měla výhodnější prodej dřeva. Sdružení svým členům už společný obchod nabízelo, ale jen formou vyjednání množstevních bonusů u odběratelů, nová firma však bude surovinu od členů sdružení vykupovat a ponese běžné podnikatelské riziko, uvedl web Seznam Zprávy.
 

Společnost s ručením omezeným SVOL obchodní bude mít šest zaměstnanců. Ročně by měla prodávat stovky tisíc metrů krychlových dřeva dřevozpracujícím podnikům, pilám, papírnám a jiným odběratelům. Dřevo bude prodávat rovnou z lesa, bez uskladnění v meziskladech a deponiích. Firma také plánuje vývoz kulatiny do zahraničí.

Principem je podle zástupců společnosti akumulovat větší množství dřeva a lesnických produktů a uvést je na trh pod jedním jménem a identifikačním číslem. Nepředpokládají, že by nová obchodní společnost mohla být protivahou Lesů ČR, které zobchodují ročně čtyři až šest milionů metrů krychlových dřeva. Ambicí je zvýšit roli nestátních vlastníků lesů na trhu.

Loni společně přes sdružení obchodovalo 135 ze 720 přímých členů SVOL (Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR), zobchodovalo se 530 000 metrů krychlových dřeva, uvedl web Seznam Zprávy.

Ceny dřeva jsou stále vysoké, podle hlasů z trhu však současný vývoj ukazuje na začínající recesi. Odbytové problémy hlásí papírenský průmysl, který vyrábí kartony, celulózu a viskózu. Snižuje se poptávka v e-commerce, objem hypoték a nejen v důsledku toho zakázky ve stavebnictví.

České řezivo se podle webu Seznam Zprávy vyváží nejen do Evropy, ale i Afriky, Austrálie, USA či do Japonska. Surové dřevo se zpracovává hlavně v Rakousku, Německu, Polsku, na Slovensku a v Číně.

Podle údajů na webu SVOL je jednatelem společnosti SVOL obchodní, s.r.o., Petr Král. Obchodovat se dřevem bude nová firma od dubna.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist