https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlci-na-sumave-napadli-29-ovci-chovatele-s-vlky-proste-musi-pocitat-zni-z-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlci na Šumavě napadli 29 ovcí. Chovatelé s vlky prostě musí počítat, zní z parku

18.7.2017 16:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vlci se na Šumavu vrací po sto letech. Lidé s nimi musí začít počítat, tvrdí pracovníci Národního parku Šumava. Ilustrační snímek.
Vlci se na Šumavu vrací po sto letech. Lidé s nimi musí začít počítat, tvrdí pracovníci Národního parku Šumava. Ilustrační snímek.
Přítomnost divokých vlků na Šumavě je podle pracovníků Národního parku Šumava stále viditelnější. Naposledy tyto velké šelmy o sobě daly vědět v uplynulém víkendu na Knížecích Pláních na Borovoladsku, kde za sebou nechaly 29 napadených ovcí. S největší pravděpodobností pár vlků v noci ze soboty na neděli vběhl do ohrady zabezpečené elektrickým ohradníkem, kde se pásly desítky ovcí. K šestnácti zabitým ovcím přibyly v pondělí ještě tři další, které kvůli povaze zranění musely být veterinářem utraceny. Informoval o tom tiskový mluvčí Národního parku Šumava.
 

„Celková bilance vlčího útoku je šestnáct zabitých kusů nalezených po celé pastvině. Tři ovce, které byly silně potrhané na krku a břichu, jsme museli utratit. A dalších šest ovcí s ranami na krku se pokoušíme zachránit. Čtyři kusy nebyly nalezeny. Bez zranění tak zůstala jedna jehnička a beran se zvoncem,“ vypočítává bilanci vlčího útoku majitel stáda Tomáš Rychecký.

„Je to pro nás samozřejmě nečekaná tragédie. Je nám líto těch ovcí samotných, ale je to také pro nás zmařená dlouhodobá práce, protože se jednalo o speciálně šlechtěné ovce, jejichž chovu jsme věnovali hodně času i peněz," říká Tomáš Rychecký. Stádo čítalo 31 kusů takzvaného východofríského berana a 30 dvouletých jehniček jako základ nového odolného stáda s vyšší mléčností. Jednalo se o křížence Šumavek a Clun forestů, plemena s velkou odolností a lepší mléčností než Šumavka.

Útok vlků na stáda chovaných ovcí nebo skotu na Šumavě odborníci ze Správy Národního parku Šumava očekávali, zvláště poté, co byl letos na začátku roku z pobytových znaků, které prošly genetickou analýzou, potvrzen výskyt vlčího páru v oblasti Šumavy a Bavorského lesa.

Na vlky platí kvalitní hrazení nebo pořádný pastevecký pes, který je stále u stáda. Ilustrační snímek.
Na vlky platí kvalitní hrazení nebo pořádný pastevecký pes, který je stále u stáda. Ilustrační snímek.
Foto | cdw9 / Flickr

„Pohled na stádo ovcí, které napadl vlk, není nijak hezký ani pro nás. Je to nová zkušenost pro všechny, protože déle než 100 let tady vlci nebyli," říká náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Starý, vedoucí Odboru ochrany přírody. "I proto se snažíme místní zemědělce na tuto skutečnost připravovat jak osobní komunikací, tak i odbornými veřejnými semináři."

První takový seminář zaměřený na preventivní opatření proběhl před necelým měsícem. "Při této příležitosti jsme upozornili jak na rizika, tak na možnosti čerpání dotací na preventivní opatření pro zabezpečení stád. A také na to, jak čerpat náhradu škody na chovných zvířatech, která podlehnou útoku velkých šelem, jako jsou vlci nebo rysi. Dále plánujeme seminář zaměřený na použití pasteveckých psů,“ říká Martin Starý.

Velké šelmy jsou podle pracovníků parku důležitou součástí šumavské přírody. Stejně jako hospodářská zvířata. "Případná obava návštěvníků Šumavy z toho, že by je mohl třeba napadnout vlk, ale není na místě. Člověku se tato šelma vyhýbá,“ dodává Martin Starý.

Jak chránit stáda

„Stáda je možné chránit pořízením kvalitnějšího hrazení nebo stálou přítomností velkých pasteveckých psů ve stádě. Na všechna tato opatření je možné získat dotace z Operačního programu Životní prostředí," říká mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák a dodává, že projekty je dobré konzultovat na regionálních pracovištích Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Správa NP Šumava aktuálně zakoupila mobilní, elektrický ohradník, který slouží především k ochraně stáda v noci. Zemědělci si jej budou moci zapůjčit a vyzkoušet si tak i jeho funkčnost, případně jak na tento druh síťového ohradníku budou reagovat jejich ovce.

„Uvidíme, zda možnosti zápůjčky využijeme. V současné době zůstalo na Knížecích Pláních stohlavé stádo. Zvažujeme jejich přesun a budeme se snažit o lepší zabezpečení našich ovcí, přes které by se už vlci nedostali. Pokusíme se i využít možnosti dotací. Problém je, že jejich vyřízení není úplně snadné,“ dodává Tomáš Rychecký.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist