https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlci-se-pravdepodobne-usadili-i-v-luzickych-horach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlci se pravděpodobně usadili i v Lužických horách

26.1.2018 10:22 | N. BOR (ČTK)
Vlci se pravděpodobně usadili i v Lužických horách. Důkazy o možném pohybu těchto šelem v chráněné krajinné oblasti se podařilo získat letos v první polovině ledna v podobě stop či usmrcené kořisti.  Ilustrační snímek.
Vlci se pravděpodobně usadili i v Lužických horách. Důkazy o možném pohybu těchto šelem v chráněné krajinné oblasti se podařilo získat letos v první polovině ledna v podobě stop či usmrcené kořisti. Ilustrační snímek.
Vlci se pravděpodobně usadili i v Lužických horách. Důkazy o možném pohybu těchto šelem v chráněné krajinné oblasti se podařilo získat letos v první polovině ledna v podobě stop či usmrcené kořisti. Odebrán byl také vzorek trusu psovité šelmy. Informoval o tom Jan Piňos z Hnutí Duha. "Analýzou DNA by mělo být potvrzeno, zda se skutečně jedná o vlka," dodal.
 

Výskyt vlků byl na severu Čech zatím potvrzen v okolí Doks, ve Šluknovském výběžku, v Jizerských a Krušných horách. Pravděpodobné stopy vlků v Lužických horách nedávno objevil dobrovolník Vlčích hlídek z Nového Boru Jan Šmíd. "Při pravidelném výběhu na jeden z kopců Lužických hor jsem ve sněhu objevil nečekané stopy a celé stopní dráhy, které svým tvarem a chováním odpovídaly vlkovi. O kus dál jsem narazil na ležovisko, kde se vlci zdržovali," uvedl.

Zoolog Správy CHKO Lužické hory Martin Waldhauser uvedl, že informace od Šmída znějí věrohodně. "Zapadají do série několika podobných zpráv o pozorování vlků v severních Čechách během posledních let," dodal.

Přínosem vlka v krajině je podle ochránců přírody regulace přemnožených zvířat, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. Vlci dokážou v krátkém čase překonat stovky kilometrů. Největší divoká populace se nachází v německé Lužici, kde se dokázali přizpůsobit a přežívají i v poměrně hustě osídlené krajině. "Lužické hory se díky své poloze mezi německou populací vlka a Podbezdězím nabízejí jako další možná oblast trvalého výskytu této šelmy. Vlkům zde budou vyhovovat i rozsáhlé zachovalé lesy a hojnost přirozené potravy," uvedl koordinátor Vlčích hlídek v severních Čechách Radek Kříček.

Případné škody způsobené vlky chovatelům hospodářských zvířat hradí stát prostřednictvím krajských úřadů. Za předchozí tři roky Liberecký kraj na odškodném za vlky vyplatil přes 130.000 korun, z toho více než polovinu chovateli z Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlantsku. Loni v dubnu mu vlci napadli stádo na oplocené pastvině a zabili berana, čtyři ovce a 32 jehňat. Kraj za to vyplatil 73.600 korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist