https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vls-dokoncily-obnovu-kalamitami-ponicenych-lesu-na-libave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vojenské lesy dokončily obnovu kalamitami poničených lesů na Libavé

18.8.2021 01:08 | LIBAVÁ (ČTK)
Zatímco během let, kdy zde největší zalesňovací akce v devadesátileté historii Vojenských lesů vrcholila, bylo ročně vysázeno 12 až 13 milionů sazenic, tak letos jich bude už jen asi desetina.
Zatímco během let, kdy zde největší zalesňovací akce v devadesátileté historii Vojenských lesů vrcholila, bylo ročně vysázeno 12 až 13 milionů sazenic, tak letos jich bude už jen asi desetina.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | vls.cz
Vojenské lesy a statky (VSL) dokončily obnovu lesů ve vojenském újezdu Libavá u Olomouce, kde v předchozích letech kvůli kůrovcové kalamitě a vichřicím vznikly rozsáhlé holiny. Na Libavé bylo postupně vysázeno zhruba 50 milionů sazenic lesních dřevin, díky kterým na bývalých holinách vznikly nové a druhově pestré porosty, sdělil ředitel VLS Petr Král.
 

"Letos jsme již ve fázi, kdy nově založené lesy úspěšně odrůstají a můžeme tvrdit, že obnova lesů na Libavé byla úspěšná. Budou v mnoha ohledech jiné, než historické porosty. Půjde o druhově pestré lesy, kde je na stanovištích zastoupeno až pět druhů dřevin. Lesy, které budou prostorově i věkově různorodé díky rozdílnému věku dospělosti jednotlivých dřevin, takzvanému obmytí," uvedl Král.

Ještě před čtyřmi lety vojenský újezd Libavá podle Krále připomínal měsíční krajinu. Série teplotně i srážkově extrémních tropických let zde zničila rozlehlé lesy a v důsledku kalamitních těžeb v Oderských vrších vznikly holiny o rozloze přesahující 10 000 hektarů. Rozsáhlé smrkové lesy v Oderských vrších poté VLS nahradily druhově pestrou směsí dřevin. Na Libavé nově dominují listnaté stromy, které v posledních letech tvořily až dvě třetiny skladby ve výsadbě.

Zatímco během let, kdy zde největší zalesňovací akce v devadesátileté historii Vojenských lesů vrcholila, bylo ročně vysázeno 12 až 13 milionů sazenic, tak letos jich bude už jen asi desetina. "Co se týká obnovy lesů, vracíme se letošním objemem výsadby okolo 1,5 milionu sazenic na Libavé opět k normálnímu lesnickému hospodaření," podotkl Král.

Podle výrobního náměstka VLS Ondřeje Vybírala lesníci na Libavé klasickou výsadbu doplňují břízami a klenem. Velký prostor zde dostává také přirozená obnova. "S využitím tvořivých sil vlastní přírody jsme zde obnovili od roku 2015 celkem 1000 hektarů lesa," řekl Vybíral.

V Olomouckém kraji v posledních letech padlo za oběť kůrovci, suchu a vichřicím několik stovek tisíc stromů. Kalamita nejvíce postihla lesy v Jeseníkách, severní části Olomoucka a ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá. Obnova zničených lesů, ve kterých vznikly rozsáhlé holiny, potrvá léta a bude stát stovky milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist