https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/voa-news-thajsko-bojuje-proti-nelegalnimu-obchodu-se-zviraty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

VOA News: Thajsko bojuje proti nelegálnímu obchodu se zvířaty

25.2.2007 20:48 | PRAHA/BANGKOK (EcoMonitor)
Thajsko se snaží bojovat proti nelegálnímu obchodování se zvířaty. Kampaň proti pytlákům zahájil předseda thajské vlády na ceremoniálu v Bangkoku. Setkání proběhlo poblíž obchodů, kde v minulosti našli pytláci odbyt pro své zboží. Informuje o tom server VOA News.
 

Skupina ochránců zvířat z nadace WildAid spustila kampaň „Vyprodáno“ zaměřenou na podniky, kde dochází k ilegálnímu obchodu se zvířaty. Thajská vláda vyjádřila organizaci plnou podporu prostřednictvím svého předsedy Surayuda Chulanonta. Rovněž thajská policie i ministerstvo národních parků a přírody přislíbili, že se více zaměří na boj proti obchodu se zvířaty.

Kraisak Choonhavan, předseda WildAid a bývalý senátor, ocenil snahu Thajska pomoci i přes případné škrty v rozpočtu. „Předseda vlády Surayud vydal velice povzbudivý signál do budoucna, když slíbil, že vláda bude více podporovat boj proti ilegálnímu obchodu se zvířaty,“ řekl Kraisak Choonhavan.

V roce 2005 vznikla Asociace jihovýchodních asijských států (ASEAN). Ta si klade za úkol dohlížet na divokou přírodu a mimo jiné bojovat proti pytlákům.

Podle Steva Galstera z nadace WildAid již tato snaha přináší výsledky. „Díky ASEAN se zvyšuje množství zabavených zvířat v Thajsku. Během minulých let se počet konfiskací zdvojnásobil,“ říká Galster a dodává, že dalším nutným krokem je posílení legislativy v oblasti obchodu se zvířaty.

Klíčovou oblastí pro odbyt je Čína se svou velikou poptávkou po exotických zvířatech. Vietnam je dobrým odbytištěm pro obchodníky z Laosu a Kambodže.

Americká agentura pro mezinárodní rozvoj kampaň podporuje a ASEAN nyní blíže spolupracuje s Interpolem a Agenturou spojených národů pro ohrožené druhy. Podle odhadů vlády Spojených států je nelegální obchod se zvířaty třetím největším černým trhem na světě hned po obchodu s drogami a se zbraněmi. Ročně na něm pytláci vydělají více než 10 miliard amerických dolarů.

Podle článku Rona Corbena z 21. 2. 2007 na serveru VOA News.


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist