https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/voda-v-ostrave-od-noveho-roku-podrazi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Voda v Ostravě od nového roku podraží

27.11.2001 13:57 | OSTRAVA (ČIA)
O šest procent plánuje zdražení vodného a stočného společnost Ostravské vodovody a kanalizace (OVAK) od 1. ledna příštího roku. Dnes to uvedl generální ředitel OVAKu Antonín Láznička s tím, že to v případě průměrné spotřeby, což je v Ostravě 126 litrů na osobu za den, bude reprezentovat zvýšení ceny zhruba o osm korun.
 

"Hlavními důvody zvyšování cen je jednak předpokládané inflace, která u dodavatelských cen dosáhne zhruba pěti procent, pak je to nárůst ceny od hlavního dodavatele - Severomoravských vodovodů a kanalizací a nakonec cenu navyšuje i zákon o vodách, který zpoplatňuje odběr podzemních vod. Prozatím o šedesát haléřů za metr kubický, během tří let se však poplatek dorovná až do výše dvou korun," uvedl Láznička.

To bude znamenat další zvyšování cen vodného. Souvislost se zvyšováním cen má pak podle Lázničky i fakt, že se v Ostravě neustále klesá spotřeba vody. Zatímco ještě v roce 1996 spotřeboval za den průměrný obyvatel Ostravy bezmála 150 litrů vody, příští rok to bude podle očekávání sotva 122 litrů. Za poslední rok poklesla spotřeba o šest procent. "Lidé více šetří, a také používají nové technologie - ekonomičtější pračky, myčky a podobně," vysvětluje ředitel.

OVAK je provozovatel 1339 km dlouhé vodohospodářské infrastruktury v Ostravě. Hlavními akcionáři jsou francouzská společnost Suez prostřednictvím své dceřiné společnosti Ondeo Services držící 48 procent akcií a město s 28 procenty. Roční obrat představuje zhruba 700 milionů korun, hrubý hospodářský výsledek 35 milionů korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist