https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/voda-ze-stanic-metra-by-mela-byt-odcerpana-do-konce-tydne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Voda ze stanic metra by měla být odčerpána do konce týdne

5.9.2002 18:11 | PRAHA (ČIA)
Voda ze zatopených stanic metra by měla být definitivně odčerpána tuto neděli 9. září. Další týden bude ale pokračovat odčerpávání vody ze zatopených tunelů a z tunelů, kde se tvoří vodové vany. Teprve po kompletní prohlídce stanic a tunelů bude možné určit přesnější termíny zprovozňování metra. "V tuto chvíli je velmi neseriózní spekulovat, že si obnova metra vyžádá roky," uvedla dnes pro ČIA mluvčí Dopravního podniku Praha Michaela Kuchařová.
 

Menší množství vody je stále ještě v několika stanicích. "Už jde pouze o vodu v kolejištích, například ve stanicích Křižíkova nebo Malostranská, ale její dočerpání nebude problém," upřesnila Kuchařová. Podle ní se také podařilo odčerpat vodu ze stanice Náměstí republiky, kam po odčerpání znovu natékala z Florence. "Nepřečerpávali jsme Vltavu, jak média mylně informovala. Mezi stanicemi byl propustný tlakový uzávěr, který vyrovnával hladinu. Po jeho otevření už voda nenatékala," vysvětlila Kuchařová.

Situaci po odčerpání stanic a otevření uzávěrů podle mluvčí stále monitorují policisté. Příčiny zatopení metra vyšetřuje také speciální komise Magistrátu hlavního města Prahy, která tento týden zasedla poprvé. Odhad povodňových škod na metru se odhaduje na minimálně dvě miliardy korun. Skutečné škody ale budou podle některých odborníků až trojnásobné. Město chce opravy financovat z pojištění a státní pomoci. Na opravu metra nabídla Praze tento týden půjčku také Evropská investiční banka.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist