https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodaci-budou-mit-o-vikendu-moznost-splout-reku-moravici-zvysi-se-tam-prutok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodáci budou mít o víkendu možnost splout řeku Moravici, zvýší se tam průtok

26.4.2023 11:31 (ČTK)
Foto | Kamil Czaiński / Wikimeda Commons
Vodáci budou mít o víkendu možnost splout na Opavsku řeku Moravici. Přehrady Slezská Harta a Kružberk jsou totiž plné a vodohospodáři z nich zvýší odtok, což v Moravici zvedne průtok. Zvýšený průtok v řece vydrží minimálně do pondělí, řekla mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárka Vlčková. Podnik je správcem vodních toků a vodních děl v povodí Odry, tedy na území Moravskoslezského a částečně Olomouckého kraje.
 

"Na základě aktuální hydrologické situace a stoprocentní naplněnosti vodních děl budeme od dnešního dne zvyšovat odtok z kaskády nádrží Slezská Harta a Kružberk tak, že v Moravici od Podhradí bude průtok okolo 13 metrů krychlových za sekundu, který vydrží minimálně do 1. 5. 2023," řekla Vlčková.

Úseků řek vhodných ke sjíždění není v Moravskoslezském kraji mnoho a nejsou tam ani typické vodácké kempy. Řeka Moravice je v kraji jedním z nejkrásnějších říčních úseků. Kvůli nedostatku vody se ale většinou dá sjíždět jen několikrát ročně, právě když se upouští voda z přehrad. Pod přehradou Kružberk začíná nádherný přírodní kaňon, který se táhne téměř až do Hradce nad Moravicí. Za Hradcem se Moravice v Opavě vlévá do řeky Opavy.

Vlčková uvedla, že vodohospodáři nyní přihlédli k předpovědi srážek na dalších 14 dnů, kdy se očekává vlhčí období a je předpoklad, že přítoky do Slezské Harty budou nadále mírně zvýšené. Vodní díla, která jsou důležitá pro zásobování regionu pitnou vodou, se před letní sezonou podařilo naplnit. Přehrady ale musí být stále schopné zadržet i případné povodňové průtoky, které mohou přijít i v létě.

"Právě díky aktuální hydrologické situaci, naplněnosti vodních děl a současně nutnosti snížení zásobního prostoru na Slezské Hartě na úroveň letní zásobní hladiny s určitou možnou tolerancí můžeme vypouštět z vodního díla Kružberk vodu, která může být využita k vodáckému splutí řeky," řekla Vlčková. Upozornila na to, že veškeré individuální vodní aktivity jsou ale na vlastní nebezpečí a lidé by měli být zvýšeně obezřetní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist