https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodarny-dokoncily-deratizaci-lide-hlodavce-nevedomky-prikrmuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodárny dokončily deratizaci, lidé hlodavce nevědomky přikrmují

5.12.2019 00:14 | KLADNO (ČTK)
Středočeské vodárny dokončily letošní celoplošnou deratizaci, spotřebovaly téměř čtyři tuny návnad, tedy stejně jako loni. / Ilustrační foto
Středočeské vodárny dokončily letošní celoplošnou deratizaci, spotřebovaly téměř čtyři tuny návnad, tedy stejně jako loni. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Glavo / Pixabay
Středočeské vodárny dokončily letošní celoplošnou deratizaci, spotřebovaly téměř čtyři tuny návnad, tedy stejně jako loni. Lidé hlodavce nevědomky přikrmují zbytky jídla, kterými krmí například zvířata v parku nebo je splachují do kanalizace. V následujících týdnech bude pokračovat opakovaná deratizace na podněty úřadů či obyvatel, sdělila v úterý mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová.
 

Pro umístění návnad bylo podle mluvčí využito na 20.000 kanalizačních vstupů. "Mírná zima na přelomu roku a důkladná deratizace v loňském roce se odrazily na porodnosti hlodavců. Podle množství výkalů na vyvýšených místech po otevření poklopů kanalizačních šachet jsme zjistili, že porodnost potkanů je na stejné nebo menší úrovni než v předcházejících letech," uvedl manažer provozu kanalizace Středočeských vodáren Vladimír Dragoun.

Někteří lidé ale podle Dragouna množení hlodavců podporují, například tím, že si pletou záchodovou mísu s místem, kde mohou likvidovat odpad z kuchyní, krmí opuštěné kočky v parcích, rozhazují krmivo pro ptáky po zemi a zbytky jídla nechávají u popelnic. "To vše pomáhá potkanům k jejich snazší cestě za potravou. A pak volají do vodárny, aby nechala provést dodatečnou deratizaci," dodal.

Návnady pro celoplošnou deratizaci nechávají vodárny kvůli maximální účinnosti rozmístit do kanalizační sítě vždy na jaře a na podzim.

Středočeské vodárny jsou provozovatelem vodohospodářské infrastruktury, která zajišťuje zásobování vodou pro 230.000 obyvatel Mělnicka, Kladenska a částí Rakovnicka, Mladoboleslavska a okolí Prahy. Společnost spravuje více než 2500 kilometrů vodovodní sítě a 930 kilometrů kanalizačních stok.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist