https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodni-dila-na-labi-se-asi-stavet-nebudou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodní díla na Labi se asi stavět nebudou

4.11.2001 12:44 | PRAHA/ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Vodní díla, která měla přispět ke zlepšení plavebních podmínek řeky Labe mezi Střekovem a česko německou státní hranicí, se pravděpodobně minimálně zatím stavět nebudou. Posudek o vlivu těchto staveb na životní prostředí vypracovaný kolektivem autorů totiž jednoznačně nedoporučuje jejich realizaci a konstatuje, že investor neprokázal vyšší celospolečenský zájem svého záměru než je veřejný zájem ochrany přírody a krajiny. ČIA to potvrdila tisková mluvčí ekologického sdružení Arnika Ivona Půlkrábková.
 

Zveřejněním posudku začala poslední fáze procesu posuzování vlivů staveb na životním prostředí, v jehož závěru vydá své stanovisko ministerstvo životního prostředí. Posudek přitom podle Půlkrábkové doporučuje jednoznačně, aby se ministerstvo k realizaci vodních děl vyjádřilo záporně. Postoj ministerstva by nebyl pro další řízení závazný, znamenal by nicméně výrazné snížení šancí na realizaci těchto kontroverzních staveb. K vodním dílům se nedávno velmi kriticky vyslovili saský i spolkový ministr životního prostředí Steffen Platz a Jürgen Trittin.

Celý projekt na zlepšení plavebních podmínek v úseku od Střekova po státní hranici zahrnuje výstavbu plavebních stupňů Prostřední Žleb a Malé Březno a úpravy říčního koryta pod těmito stupni. Předpokládané náklady stavby jsou přibližně sedm miliard korun, až 75 procent z této částky by mělo jít ze zdrojů EU (především fondu ISPA), zbytek ze státního rozpočtu. Ekonomický efekt těchto staveb je však minimální při klesajícím zájmu o vodní dopravu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist