https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodni-dopravci-kritizuji-statni-spravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodní dopravci kritizují státní správu

12.10.2002 13:05 | PRAHA (ČIA)
Podnikatelé ve vodní dopravě utrpěli při srpnové povodni velké škody, které stále rostou. Vltava je pro nefunkční zdymadla stále nesplavná a pro zanesení toku je pro plavbu uzavřeno střední Labe. Zcela zničeno bylo sedm obchodních lodí. Škody napáchané povodní jsou podle předsedy Sekce vodní dopravy Svazu průmyslu a vodní dopravy ČR (SVD) a ředitele Českých přístavů (ČP) Miroslava Černého tak velké i proto, že jsou břehy Labe a Vltavy neudržované a jejich koryta zanesená.
 

"Státní orgány, v jejichž kompetenci a povinnostech je péče o rozvoj infrastruktury, nevytvářejí předpoklady pro rozvoj vodní dopravy," řekl ČIA Černý po mimořádné valné hromadě SVD. Při budování průmyslových zón či jiných zvýhodnění pro zahraniční investory se podle něho nezadává povinnost nebo doporučení využívat vodních cest a k významným průmyslovým lokalitám nejsou budovány průplavní kanály. "Specializovaný investorský útvar Ředitelství vodních cest nepostoupit nejen ve výstavbě dvou plavebních stupňů na spodním Labi, ale bylo zrušeno i zahájené územní řízení stupně Přelouč a tím se vzdálila možnost připojení splavného Labe v oblasti Pardubic na labskou trať," kritizoval Černý.

Ačkoliv má podle Černého lodní doprava velký přínos pro životní prostředí, oproti praxi v Evropské unii nejsou u nás realizovány podpůrné programy pro rozšíření vodní dopravy. "Naopak, nekompetentními rozhodnutími se povolila výstavba v záplavových územích, která v souhrnu zvýšila hladinu řeky a umocnila povodňové škody," dodal Černý. Jen na přístavech ČP způsobila povodeň škody za více než 200 milionů korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist