https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodni-elektrarna-lipno-ma-nova-cidla-da-se-predvidat-prehrivani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodní elektrárna Lipno má nová unikátní čidla, pomáhají předvídat přehřívání

24.6.2021 00:53 | LIPNO NAD VLTAVOU (ČTK)
Čidla sledují přes deset parametrů: jak generátory vibrují, monitorují částečné výboje, hlídají i teplotní odchylky od normálu.
Čidla sledují přes deset parametrů: jak generátory vibrují, monitorují částečné výboje, hlídají i teplotní odchylky od normálu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČEZ
ČEZ instaloval ve vodní elektrárně Lipno nový diagnostický systém. Díky němu mohou energetici včas předvídat přehřívání. Investice byla součástí modernizace turbogenerátoru za 200 milionů korun. ČEZ počítá se systémem i pro své další vodní elektrárny, sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták.
 

Diagnostický systém je na generátoru prvního turbosoustrojí. Technici ho vybavili 276 čidly na měření teploty. "Takové řešení nemá žádná jiná elektrárna na světě. Díky téměř třem kilometrům optického kabelu nám tento 'teploměr' včas napoví, že se zařízení přehřívá a něco není v pořádku," řekl vedoucí útvaru technická kontrola a diagnostika klasických elektráren ČEZ Kamil Prešl.

Čidla sledují přes deset parametrů: jak generátory vibrují, monitorují částečné výboje, hlídají i teplotní odchylky od normálu.

Na míru vyrobená on-line diagnostika umožní ve vodních elektrárnách lépe plánovat odstávky, hlavně generální opravy. Zatím jsou podobná čidla na 15 soustrojích, uvedl vedoucí odboru provoz vodních elektráren ČEZ Josef Blaha.

On-line diagnostika je součástí modernizace vodních elektráren ČEZ, největší podobné akce v historii české hydroenergetiky. Za posledních 15 let vylepšil takto ČEZ 38 soustrojí 22 elektráren v Česku, za víc než tři miliardy korun. Výkon modernizovaných soustrojí je 1425 megawatt, což se rovná asi třem čtvrtinám výkonu jaderné elektrárny Dukovany.

Velké a malé vodní elektrárny skupiny ČEZ vyrobily loni 1,05 miliardy kilowatthodin (kWh), meziročně téměř stejně. Vodní elektrárny Lipno I a II vyrobily loni 120 milionů kWh. Vodní elektrárna Lipno I je v podzemní dutině, vylámané v hloubce 160 metrů pod terénem u hráze. Funguje 62 let. Slouží i jako zdroj schopný dodat elektřinu pro bezpečnostní systémy Temelína při blackoutu. Lipno je s rozlohou 48,7 kilometru čtverečních největší přehradní nádrž a největší vodní plocha v ČR.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist