https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodni-elektrarna-v-ivancicich-zahaji-provoz-jiz-v-cervnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodní elektrárna v Ivančicích zahájí provoz již v červnu

15.6.2001 18:38 | BRNO (ČIA)
Malá vodní elektrárna na řece Jihlavě v Ivančicích na Brněnsku začne ještě do konce června dodávat elektřinu do energetické sítě. Vybudoval ji státní podnik Povodí Moravy (PM) nákladem zhruba 24 milionů korun, včetně obtokových kanálů a ochrany proti 50leté vodě. Ekologická výroba elektřiny přispěje ke zlepšení životního prostředí městské části Réna. ČIA o tom v dnes informoval mluvčí PM Ivo Savara.
 

Jak dále upřesnil, jde o vodní elektrárnu s přímoproudými Kaplanovými turbínami o výkonu 2 x 162 kW, s průtokem 2 x 5,14 kubíků za sekundu a s průměrnou roční výrobou 1,3 GWh elektrické energie. Poznamenal, že rozestavěnou malou vodní elektrárnu koupilo PM od neúspěšných investorů v roce 1997. Stavební práce zahájilo ve druhé polovině roku 1999, montáž technologie začala v lednu 2001. V současnosti PM dokončuje zkoušky turbosoustrojí před uvedením do zkušebního provozu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist