https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodni-vaky-na-zalevani-stormu-koupil-dalsi-obvod-v-pardubicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodní vaky na zalévání stormů koupil další obvod v Pardubicích

5.8.2019 00:11 | PARDUBICE (ČTK)
Vodní vaky, které zalévají mladé stromy, mají v Pardubicích už dva městské obvody. / Ilustrační foto
Vodní vaky, které zalévají mladé stromy, mají v Pardubicích už dva městské obvody. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Město Nový Bor
Vodní vaky, které zalévají mladé stromy, mají v Pardubicích už dva městské obvody. Po centru města jsou také na sídlišti Polabiny. Zavlažovací systém efektivně zalévá novou výsadbu a zároveň šetří vodu. Řekl to starosta Radek Hejný (ANO).
 

"Zkoušíme je, slyšeli jsem i negativní stanoviska. Údajně se ucpávají, když se do nich nedá úplně čistá voda. Nicméně máme jich 25 a osvědčují se nám. Uvažujeme, že koupíme další," řekl starosta.

Městský obvod zalévá v létě tříleté až pětileté stromy. Zavlažovací tlumoky uvolňují vodu postupně pět až devět hodin, do jednoho se vejde 57 litrů vody. Vaky zalévají stromy v ulici Mozartova, Křičkova a Kpt. Bartoše.

"Podle výrobce by vak měl výrazně snižovat povýsadbový šok a ztráty způsobené suchem, zabránit odtoku vody mimo kořenový systém a omezit ztráty vody způsobené rozlitím do okolí," uvedl Hejný.

Městský obvod I již pořídil 300 vodních vaků za 260.000 korun. Příští rok pořídí stejné množství. U každého stromu jsou dva vaky spojené zipem, závlahu tak bude v centru města mít 300 stromů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist