https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodohospodari-odklidi-z-brnenske-prehrady-asi-100-tun-naplavenin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodohospodáři odklidí z Brněnské přehrady asi 100 tun naplavenin

19.4.2022 00:39 | BRNO (ČTK)
Brněnská přehrada, též vodní nádrž Brno, byla dříve nazývána Kníničská přehrada podle zatopené obce Kníničky. Rozkládá na řece Svratce asi 8 km severozápadně od středu města Brna na území Bystrce a Kníniček.
Brněnská přehrada, též vodní nádrž Brno, byla dříve nazývána Kníničská přehrada podle zatopené obce Kníničky. Rozkládá na řece Svratce asi 8 km severozápadně od středu města Brna na území Bystrce a Kníniček.
Licence | Volné dílo (public domain)
Pracovníci Povodí Moravy odklidí po zimě z Brněnské přehrady asi 100 tun naplavenin. Jde převážně o větve a odpadky, které do přehrady přinesly v zimě zvýšené průtoky v tocích, uvedl mluvčí státního podniku Petr Chmelař.
 

Naplaveniny se drží především u hráze přehrady, odkud je vodohospodáři vytahují pomocí těžké techniky. Další jsou roztroušené zejména v zátokách, odkud je vodohospodáři odklízejí ručně. Práce u hráze zahájili ve středu, dnes úklid v místě dokončí. "Úklid z dalších částí nádrže bude pokračovat i v dalších dnech v závislosti na počasí," doplnil mluvčí.

Vodohospodáři naplaveniny nakládají na nákladní auta a odvážejí na meziskládku. Materiál pak usuší a roztřídí na plasty, dřevo a další. Teprve pak lze naplaveniny ekologicky zlikvidovat. Mluvčí upozornil, že postup prací závisí na počasí a směru větru, a nelze proto předem plánovat.

Loni bylo množství odklizeného materiálu přibližně stejné, tedy 100 tun. Rekordní množství odpadu odklidili pracovníci Povodí Moravy v roce 2020, ve kterém kvůli povodňovým událostem odtěžili z nádrže a jejího okolí více než 500 tun splaveného materiálu. Některé druhy splaveného materiálu přitom mají nepříznivý vliv na kvalitu vody v nádržích. "Vedle přírodního materiálu se totiž do řek v době zvýšených průtoků mohou dostat i různé předměty a materiály například z načerno založených skládek," uvedl mluvčí.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů v povodí řeky Moravy. Spravuje téměř 11.000 kilometrů vodních toků, přes 1100 km ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a 175 jezů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist