https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodohospodari-odklidi-z-brnenske-prehrady-po-destich-stovky-tun-naplavenin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodohospodáři odklidí z Brněnské přehrady po deštích stovky tun naplavenin

6.1.2024 00:54 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pracovníci Povodí Moravy odklidí po vánočních vydatných deštích z Brněnské přehrady stovky tun naplavenin. Jde převážně o větve a odpadky, které do přehrady přinesly povodňové průtoky, informoval mluvčí státního podniku Petr Chmelař.
 

"Několik stovek tun odpadu, převážně kmeny, větve, odpadky, pet lahve, do přehrady přinesly zvýšené průtoky během vánočních svátků," uvedl mluvčí.

Naplavené větve a odpadky se drží u hráze vodní nádrže, odkud je pracovníci Povodí Moravy vytahují pomocí jeřábu do nákladních aut. Vodohospodáři odhadují, že těžba materiálu z hladiny vodní nádrže potrvá přibližně dva týdny. Práce zahájili v úterý 2. ledna. Po odtěžení tzv. spláví z hladiny vodní nádrže následuje usušení a roztřídění materiálu na plasty, dřevo a další, pak je možné vytěžený materiál ekologicky zlikvidovat.

Po poklesu průtoků v řekách a při vhodných povětrnostních podmínkách budou vodohospodáři odklízet tyto věci i z ostatních vodních nádrží. Nádrže dyjsko-svratecké vodohospodářské soustavy, především vodní nádrže Vranov, Vír, Nové Mlýny a Mostiště, o uplynulého víkendu zpomalily souběh povodňových průtoků pod vodními nádržemi. Například vodní dílo Vranov snížilo průtok v Dyji ze 115 metrů krychlových za sekundu na 44 metrů krychlových za sekundu. Bez vlivu vodních nádrží by průtok vody v Dyji pod soutokem s Jihlavou a Svratkou dosáhl podle mluvčího třetích stupňů povodňové aktivity.

Vodohospodáři odklízejí naplaveniny pravidelně. Například po jarní povodni v dubnu 2023 překonalo množství odklizeného materiálu na vodní nádrži Brno 500 tun. V předchozích dvou letech se množství odklizených splavenin pohybovalo okolo jedné stovky tun. Některé druhy splaveného materiálu přitom mají nepříznivý vliv na kvalitu vody v nádržích. Kromě přírodního materiálu se totiž do řek v době zvýšených průtoků mohou dostat různé předměty a materiály z načerno založených skládek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist