https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodohospodari-povodi-odry-zahajili-zabezpecovaci-prace-na-tocich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodohospodáři Povodí Odry zahájili zabezpečovací práce na tocích

20.9.2024 11:39 | OSTRAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vodohospodáři Povodí Odry začali s prohlídkami vodních toků a děl po záplavách. Zjišťují rozsah a výši povodňových škod. V místech, kde je to možné, zahájili také zabezpečovací práce ve spolupráci s jednotlivými obcemi, sdělila mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárka Vlčková.
 
"V současné době jsme zahájili odstraňování povodňových škod na korytech vodních toků a zabezpečujeme nejvíce poškozená vodní díla," řekl generální ředitel Jiří Tkáč. Snahou je rovněž vrátit toky do trasy původních koryt, tedy tam, kudy protékaly před povodní.

"Pokud byla vodní díla zcela zničená, připravujeme jejich obnovu. V případě poškozených vodních děl připravujeme jejich opravu. Dále se zejména zabezpečují kritická místa pro případ další povodně, prioritně protipovodňové ochranné hráze," uvedla Vlčková. Vodohospodáři vyzývají občany, aby nechodili k řekám a potokům. "Jejich břehy jsou silně podmáčené a může dojít k sesuvu břehu a následnému pádu do vody," doplnila mluvčí.

Povodí Odry dnes rovněž začalo odpouštět vodu z kaskády přehrad Slezská Harta a Kružberk. Odtok bude neškodný. Dosud přehrady při povodních zadržovaly veškerou vodu, která do nich přitekla. Chránily tak Opavu, ale i Ostravu. Hladiny řek klesly, na vodních tocích v Moravskoslezském kraji nikde neplatí ani nejnižší stupeň povodňové aktivity.

Původně se s odpouštěním mělo začít v první polovině týdne. Opatření povodí ale nakonec odložilo. Důvodem byla snaha ochránit Ostravu, kde ještě byly problémy v některých zaplavených částech a odpouštění by je mohlo zhoršit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist