https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodohospodari-v-koprivnici-mnisi-opravili-vodojem-z-roku-1910
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodohospodáři v Kopřivnici-Mniší opravili vodojem z roku 1910

24.4.2021 01:15 | KOPŘIVNICE (ČTK)
Vodojem zásobuje vodou kopřivnické části Mniší a Vlčovice.
Vodojem zásobuje vodou kopřivnické části Mniší a Vlčovice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava
Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) v Kopřivnici-Mniší na Novojičínsku za 12 milionů korun kompletně zrekonstruovala historický vodojem z roku 1910. Stavba zahrnovala modernizaci vnější části objektu z pálených cihel i akumulačních nádrží a technologie, sdělil mluvčí SmVaK Marek Síbrt.
 

Vodojem je ve svažitém terénu několik desítek metrů od hukvaldské obory pod vrcholem Kazničova, kde je zdroj podzemní vody. Dopravní a stavební technika tam má omezený přístup, což ovlivnilo náročnost stavby. Vodojem zásobuje vodou kopřivnické části Mniší a Vlčovice.

Akumulační komory vodojemu byly po letech fungování značně opotřebené. Ředitel Ostravského oblastního vodovodu Jiří Komínek uvedl, že ve vyzdívce stěn a stropu z pálených cihel v akumulačních komorách byly na mnoha místech defekty.

"Potrubní rozvody v armaturní komoře vodojemu byly již také v technicky nevyhovujícím stavu a vzhledem k průměrným odběrům předimenzované. Proto bylo nezbytné přistoupit ke komplexní sanaci objektu a souvisejících technologií," uvedl Komínek.

Ve vodojemu byly vybetonovány nové železobetonové akumulační nádrže do původní zděné konstrukce. Vyměnily se potrubní rozvody včetně armatur. "Nyní přicházejí na řadu úpravy okolních ploch včetně výměny oplocení areálu," uvedl Síbrt.

SmVaK jsou největší vodárenskou firmou v Moravskoslezském kraji a patří i mezi největší v zemi. Vodu dodávají více než 720 000 lidí zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist