https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodohospodari-vysadi-do-moravy-a-dyje-25-000-jeseteru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodohospodáři vysadí do Moravy a Dyje 25.000 jeseterů

2.10.2016 10:05 | BŘECLAV (ČTK)
Povodí Moravy vysadí ročně 5000 nedospělých jedinců do české části řek Moravy a Dyje v letech 2017 až 2021. Smyslem je založení populace nejméně 2000 dospělých jedinců, která se dokáže sama reprodukovat
Povodí Moravy vysadí ročně 5000 nedospělých jedinců do české části řek Moravy a Dyje v letech 2017 až 2021. Smyslem je založení populace nejméně 2000 dospělých jedinců, která se dokáže sama reprodukovat
Státní podnik Povodí Moravy vysadí v průběhu příštích pěti let do Moravy a Dyje 25 000 malých jeseterů. Investice si vyžádá půl milionu korun, uvedl v tomto týdnu mluvčí podniku Petr Chmelař. Cílem je obnovení populace jesetera v Dunaji a jeho přítocích.
 

S projektem na obnovení populace jesetera přišli rakouští odborníci, kteří jesetery už vypouštějí do dolního toku Dunaje a Moravy. "Jeseter malý se velmi vzácně vyskytuje také v řece Moravě a dolní Dyji. Myšlenku obnovy jeho populace jsme se proto rozhodli podpořit," uvedl generální ředitel státního podniku Jan Hodovský.

Povodí Moravy vysadí ročně 5000 nedospělých jedinců do české části řek Moravy a Dyje v letech 2017 až 2021. Smyslem je založení populace nejméně 2000 dospělých jedinců, která se dokáže sama reprodukovat.

Státní podnik už příští týden v oblasti Pohanska u Břeclavi vysadí takzvané juvenilní ryby, tedy jedince před dosažením pohlavní dospělosti. Do Dyje poputují z kontejnerové líhně na Dunaji ve Vídni. Jak Chmelař uvedl, pro dobrý vývoj je nutné nalézt a zajistit klíčová stanoviště. Proto bude část ryb vybavena vysílačkami. Jejich pomocí lze po několik let dokumentovat migrační pohyby a využívání různých stanovišť. Kromě každoročního vypouštění jeseterů chce Povodí Moravy dělat i hydroakustický monitoring ryb, tedy průzkum pomocí sonarů. Pomocí genetických analýz se zase ujasní, zda existují rozdíly mezi zbytkovými populacemi v Dunaji a v líhních. "Tím se zajistí, aby se pro odchov používal výhradně původní materiál," doplnil Hodovský.

Jeseter malý je nejmenším druhem dunajských jeseterů a žije v průběhu celého životního cyklu pouze ve sladké vodě, bez potřeby migrovat do Černého moře. Může dosáhnout délky až 125 centimetrů a váhy 19 kilogramů. Živí se drobnými larvami či korýši, výjimečně i drobnými rybami. Vyskytuje se v tocích u Černého, Kaspického a Baltského moře. V řekách Moravě a Dyji dříve žil hojněji, dostával se do nich z Dunaje. Nyní je jeho výskyt jen sporadický, především kvůli výstavbě přehrad.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist